The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 12/12/2013

A Young Doctor's Notebook (2012)

A Young Doctor's Notebook (2012)

Alex Hardcastle
Jon Hamm, Daniel Radcliffe, Rosie Cavaliero, Adam Godley,... 
Zie meer details
In 1934 krijgt een Russische dokter de NKVD, de nieuwe Sovjet geheime dienst, over de vloer.
Die vermoeden dat de man zijn voorraad morfine eerder gebruikt om door zijn eigen aders te jagen dan er zijn patiënten mee te verdoven waarna een grondig onderzoek van start gaat. Terwijl de paperassen om zijn oren vliegen, ontdekt hij een notitieboekje waar hij het bestaan van vergeten was. Hierin staan zijn wedervaren als jonge arts in 1917 beschreven, toen hij aan de universiteit van Moskou afstudeerde met de hoogst mogelijke cijfers en naar het kleine gehucht Muryovo werd gezonden om er te gaan werken.

Eenmaal aangekomen komt hij aan het hoofd te staan van het enige ziekenhuis in de buurt, geteisterd door syfilis, bevolkt door ongeletterden en waar het een halve dag duurt vooraleer je in een plaats terechtkomt die je amper een dorp kan noemen. In dit desolate landschap wacht hem de bijzonder zware taak de rol van zijn voorganger, en door zijn twee vrouwelijke collega's tot Heilige verheven, Leopold Leopoldovitch over te nemen. De druk om te presteren als jonge snaak, gecombineerd met de frustraties omtrent zijn patiënten en het eenzame bestaan, doen hem langzaamaan grijpen naar de morfine. Echter blijkt de resulterende roes bijzonder verslavend en steeds van kortere duur.

A Young Doctor's Notebook is een televisie-serie gebaseerd op de kortverhalen van Michail Boelgakov die, vooraleer hij de geschiedenisboeken inging als auteur van onder andere De Meester en Margarita, actief was als arts. De eerste reeks, waar deze review over gaat, telt vier afleveringen van zo'n 22 minuten waarin het naamloze hoofdpersonage vertolkt wordt door zowel Daniel Radcliffe als Jon Hamm, respectievelijk de jonge en oude versie. Die laatste gaat aan de hand van het notitieboekje op bezoek bij zijn jongere zelve en treedt er zelfs mee in dialoog, als ooggetuige van het jaar waarin hij van start ging met zijn verslaving.

Na twee afleveringen heb je het vaste stramien al door: een stukje 1934 waarin Jon Hamm het vuur aan de schenen wordt gelegd door de NKVD, waarna het heel snel richting 1917 gaat. Minstens één bloederige ingreep later eindigen we de aflevering met een korte outro in de setting waar de aflevering begon, cliffhangers vallen er niet te bespeuren, humor des te meer. Indien deze korte omschrijving je doet vermoeden dat de serie wat voorspelbaar en kwalitatief middelmatig zou zijn, dan ben ik blij te kunnen melden dat dat geenszins het geval is. A Young Doctor's Notebook raast als een trein en is indrukwekkend in vrijwel al zijn aspecten.

Het eerste wat opvalt is de omkadering van het geheel en hoe gedetailleerd hiermee werd omgegaan. De sets, kostuums, de props, het kleurenpallet,... zijn stuk voor stuk indrukwekkend om naar te kijken en creëren de ziel van de serie waardoor het als kijker bijzonder gemakkelijk wordt je hierin onder te dompelen. De scripts getuigen bovendien van een zekere intelligentie omdat de schrijvers er in iedere, korte, aflevering in slagen die vol te stouwen met diverse genres. Drama en humor, gaande van luchtig naar zwart tot gitzwart, gaan hand in hand en worden verder aangevuld, zeker in episodes drie en vier, met (psychologische) horror. Dat laatste aspect zit verweven in diverse niveau's: zowel de grimmige atmosfeer, de erbarmelijke levenskwaliteit van de patiënten als de te verrichten operaties waaronder een amputatie en tracheotomie, zijn op zich donker en af en toe huiveringwekkend te noemen.

Echter gaat de reeks pas echt van start op het moment dat de morfine op de voorgrond komt te staan. Deze centrale verhaallijn deed heel even denken aan Requiem for a Dream, oftwel de verkeerde opvatting verstandig met een verslaving om te kunnen gaan, en wordt fenomenaal gedragen door Jon Hamm die trouwens nergens doet denken aan zijn rol als Don Draper in de serie Mad Men. De meest indrukwekkende scène is dan ook die waarin Daniel Radcliffe zijn allereerste injectie plaatst terwijl Hamm hem probeert tegen te houden. Knap geacteerd en dito geschreven resulteert in kippenvel.

Volledig vlekkeloos is A Young Doctor's Notebook weliswaar niet. Na alle vier afleveringen achter de kiezen te hebben, voel je bijvoorbeeld dat in de eerste twee wat gezocht werd naar de toon van het geheel. Dat heeft vooral te maken met het uitblijven van die centrale verhaallijn, waar ik het in voorgaande alinea over had, in de allereerste episode. Een langere pilot kon handig geweest zijn om een iets steviger fundament te leggen en bepaalde zaken van in het begin beter te omkaderen. Verder zorgt het sterke spel van Hamm er voor dat de prestatie van Radcliffe met momenten iets te bleek wordt. Hoewel hij de jonge en naïeve versie best goed weet te portretteren, is zijn spel af en toe iets te houterig of doorspekt met steeds terugkerende 'tics' die de kijker met kennis van zijn rol als leerling wizard maar al te goed kent. Als laatste is het ietwat teleurstellend dat de eerste reeks de verwachtingen zo hoog doet oplopen, maar met slechts vier afleveringen onmogelijk volledig kan inlossen. Het geheel voelt zo ietwat aan als een fantastische inleiding voor seizoen twee, waarvan de eerste aflevering vorige maand in Groot-Brittannië werd uitgezonden.

Desalniettemin is deze eerste reeks warm aan te bevelen. Niet alleen ziet alles er visueel bijzonder goed uit en is het geheel minstens onderhoudend te noemen, maar bulkt die bovendien na vier afleveringen nog steeds van het potentieel. Enkel denkend aan de laatste twee afleveringen, verdient A Young Doctor's Notebook zelfs een nog hogere score wat de groei nog dikker in de verf zet.

(Distributeur: Splendid Film / Vanaf november verkrijgbaar in de gekende multimedia stores)Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...