The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 05/02/2013

Before Dawn (2012)

Before Dawn (2012)

Dominic Brunt
Al staan Alex en Meg op het punt te scheiden, toch wil Alex een laatste poging ondernemen om hun relatie te redden.
Een weekendje doorbrengen op het platteland is volgens hem de ideale locatie om Meg’s liefde terug te winnen. Ze besluit Alex deze laatste kans te geven, ook al staat ze heel sceptisch tegenover zijn voorstel. Alex is op zijn beurt in de wolken en is vastberaden om zijn beste beentje voor te zetten. Wat hij niet had kunnen voorspellen is dat er net tijdens hun verblijf een zombie-invasie plaats zou vinden. Niet alleen moet hij Meg haar hart zien te heroveren, daarenboven moeten ze samen proberen te overleven tussen de op bloed beluste zombies.

De Britse Dominic Brunt is een zombie-lover pur sang. Zijn levenspartner Joanne Mitchell heeft dan weer minder liefde voor het genre, maar gelukkig dreef Dominic zijn willetje door. Zijn eerste langspeelfilm is dan ook een zombie-gerelateerde film geworden, maar dit toch ook met enkele vrouwelijke toetsen erin verwerkt dankzij vrouwlief. Beiden worden dan ook vermeld op de credits van Before Dawn: Dominic kreeg de titel van regisseur naast zijn naam en Joanne die van scenariste. Daarbij komt nog dat ze tekenden voor de hoofdrollen van Alex en Meg in de film! Het resultaat mag er zijn: men leverde met Before Dawn een beklijvende zombiefilm af die gevuld is met een extra portie drama.

En het is net deze bijzondere mix die de film in een iets andere categorie plaatst ten opzichte van de vele andere zombiefilms die op ons afgevuurd worden. Hier staan niet de zombies centraal, maar wel de relatie van het koppel op zich. Je merkt duidelijk dat een vrouwenhand het verhaal mee vorm heeft geven. Joanne zorgde er voor dat het geheel toch zeer realistisch aanvoelt, ondanks zijn onrealistische aard. De gezinssituatie is heel herkenbaar en voelt zeker niet clichématig of geforceerd aan. Gelukkig heeft men ook gebruik gemaakt van de typische droge Britse humor.

De film begint wel langzaam. We zien dat nu wel meer en meer in het huidige filmlandschap, maar daar moet je als kijker toch voor open staan. Sommigen zullen dit als saaie cinema bestempelen, anderen zullen dan weer blij zijn met de, al dan niet broodnodige, verhaalontwikkeling. Al mag men natuurlijk nooit zo ver gaan dat de zaken nodeloos uitgetrokken worden. Before Dawn balanceert af en toe op die rand. Om het geheel wat meer cachet te geven heeft men er de zombie-invasie aan toegevoegd. Nu ja, invasie is wel een groot woord. De echte zombieliefhebber zal misschien teleurgesteld zijn al zit er een bepaalde transformatie in de film die me van mijn sokken blies. Maar de film bevat niet genoeg gore of enge stukken om een echte zombiefan in extase te brengen. Daarom moet we eerlijk zijn en besluiten dat we Before Dawn niet echt exclusief in de categorie 'zombiefilm' kunnen plaatsen.

De hoofdrollen werden, zoals reeds vermeld, vertolkt door Dominic en Joanne zelf. De betrokkenheid bij beiden was groot bij dit project, de prestaties die ze neergezet hebben zijn dan ook gelukkig solide. Beiden hebben echt wel hun hart in dit project gestoken. Door hun participatie kwam er bovendien extra budget vrij dat anders naar andere acteurs was gegaan. Die beschikbare financiën werden gebruikt om de film te releasen, want we mogen niet vergeten: dit is en blijft een low-budget én debuutfilm.

Zowel Dominic als Joanne mogen tevreden zijn over hun eerste langspeelfilm. Before Dawn is meeslepend en een prima visitekaartje. Een onvergetelijke zombiefilm misschien niet, maar desondanks absoluut een aangename speelfilm.
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...