The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 05/09/2013

Berserk: The Golden Age Arc 2 The Battle for Doldrey (2012)

Berserk: The Golden Age Arc 2 The Battle for Doldrey (2012)

Toshiyuki Kubooka, Michael Sinterniklaas
Berserk 2 zal vooral nieuwkomers bekoren. Zij zullen genieten van alle pracht en praal, terwijl fans van de serie en manga zich ergeren aan té grote veranderingen in plot en personages.
De Golden Arc-films, waarvan de eerste twee inmiddels op DVD zijn verschenen, zijn een hervertelling van de Berserk-manga. Hoewel in 1997 al een animeserie verscheen, gaat het dit keer om een film trilogie met een aanzienlijk groter budget. Dit wordt al in de eerste seconden duidelijk: de animaties zijn prachtig met mooie kleuren, vloeiende camerabewegingen en gevechten die van het scherm knallen. Het plot van Berserk 2 is dan ook gecentreerd rond een gigantische strijd om het oninneembare fort van Doldrey. Guts, de Black Swordsman die we kennen uit de eerste film, maakt deel uit van de Band of the Hawk onder leiding van Griffith. Gedurende het gevecht ontdekken de Hawks niet alleen meer over zichzelf, maar vooral over de onderlinge relaties zowel binnen de groep als erbuiten.

Na de initiële wow-factor die de eerste beelden geven, beginnen al snel de verschillen met de manga en serie op te vallen. Het meest in het oog springend voorbeeld is de exorbitante hoeveelheid naakt en seks. Na enkele minuten wordt de blouse van de vrouwelijke krijger Casca opengetrokken en worden we vervolgens getrakteerd op een visuele indruk van haar ongesteldheid. Nu is dit toch al een vreemde scène en ronduit denigrerend voor het personage, waarbij de functie van het naakt me ontgaat. Berserk is altijd een ‘mannelijke’ wereld geweest met veel mooie vrouwen, grof geweld en vrij primitieve concepten als het gaat om relaties tussen vrouwen en mannen, maar bij deze film zijn de makers doorgeslagen. Vooral omdat er voor veel andere, wél belangrijke, momenten belachelijk weinig tijd wordt genomen.

Daarmee zijn we aanbeland bij het grootste probleem van de film, nee, van de complete trilogie. De makers hebben gepoogd het plot van een anime van tien uur, gebaseerd op een grote hoeveelheid manga’s, in drie films van 80 á 90 minuten te proppen. Nu is dat ook weer niet uniek te noemen en is het logisch dat er ingekort moet worden, maar het is de wijze waarop en de gemaakte keuzes die de Berserk films de nek omdraaien. Zo wordt een heel belangrijk moment tijdens de grote strijd compleet genegeerd, terwijl je vervolgens minutenlang naar een overbodige dansscène zit te kijken. Dit alles zorgt ervoor dat personages te weinig mogelijkheid krijgen zich te ontwikkelen en je voortdurend het gevoel hebt dat het verhaal er met een sneltreinvaart doorheen gejaagd wordt. De relatie tussen Guts en Casca wordt meermaals aangehaald, maar nooit fatsoenlijk besproken. Hetzelfde geldt voor Guts en Griffith; waar deze band in de serie en manga uitgebreid aan bod komt en voor veel mooie momenten zorgt, wordt er in Berserk 2 te weinig achtergrond voorzien om emotioneel betrokken te raken bij het lot van de twee. Fans kunnen dit met voorkennis invullen, maar zullen gefrustreerd zijn door het gebrek aan diepgang en ontbreken van plotelementen. Nieuwkomers weten echter niet wat ze missen en kunnen het geheel als oppervlakkig en verwarrend ervaren.

Je ervaring van Berserk: The Golden Age Arc 2 – The Battle for Doldrey zal bijna volledig afhangen van je voorkennis. Ben je fan van de serie, dan overheerst teleurstelling door het ontbreken van belangrijke plotelementen en de hoge vertelsnelheid. Ben je nieuwkomer, dan zal het geheel vaak wat verwarrend overkomen en mis je veel nuances die de serie en manga wél bevatten. Daarmee is de film vlees noch vis en zal het slechts weinigen echt bekoren. De prachtige beelden, afgezien van de knullige CGI, redden de film enigszins en vooral de gevechten maken het geheel toch genietbaar. Misschien zijn het uiteindelijk wel de fans van hentai die het meest genieten van Berserk 2 en dat is toch wel triest voor deze eens zo indrukwekkende serie.
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...