War of the Arrows (2011)
WOTA is een film die zich spiegelt aan klassieke avonturenfilms als EL Cid en Adventures of Robin Hood en de vergelijking makkelijk kan doorstaan. Net...
Piano Forest (2007)
Als we een anime bespreken in Home Cinema Junkie gaat het meestal om een sci-fi/actie-extravaganza met buitenproportionele verhaallijnen en buitensporige...
Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011)
Ethan en zijn team worden verdacht van terrorisme op Russisch grondgebied en worden vogelvrij verklaard.  Opgejaagd door de halve wereld en terwijl nog...
Sand Sharks (2011)
Al sinds Blood Beach en Pirhana2: The Spawning, weten we dat je niet alleen moet oppassen in het water, maar evengoed door iets gegrepen kan worden terwijl...
Don't Be Afraid of the Dark (2010)
Niet bang van het donker zegt u? You will be, you...will...be.Door E. Frog
28/12/2011

Bunraku (2010)

Bunraku (2010)

Guy Moshe
In een stad zonder naam regeert Nicola “The Woodcutter” met zijn 9 moordenaars. Hij heeft de politie in zijn zak, bezit het monopolie op gokken en beslist over leven en dood van de inwoners. 
Vuurwapens zijn ondertussen wereldwijd verboden zodat het recht van de sterkste wordt afgedwongen met knuppels, zwaarden en de blote vuist. Nicola is al jaren ontastbaar, maar daar komt verandering in wanneer er plots 2 vreemdelingen opduiken die zijn imperium in een paar dagen decimeren.
 
Bunraku is onmiskenbaar een product van deze tijd en heeft zijn inspiratie te danken aan stijloefeningen als Sin City. Net zoals het populaire Frank Miller heeft de film een distinctieve look en is alles enorm uitvergroot en tweedimensionaal, zelfs de decors zijn hier zo plat als Kiera Knightley. Het geheel ziet er uit als een origami pop-up comic book in de bontste kleuren waarin oost en west, oud en modern elkaar continue naar het leven staan. Dit kitschcircus heeft ongetwijfeld een stijl te veel en is inhoudelijk erg mager, maar het is moeilijk om Bunraku niet leuk te vinden. In welke film zie je anders een samoerai vechten tegen breakdansende emopunkers en Josh Hartnett iemand een ass kicking geven hangend aan de trapeze? Bovendien gaat de visuele overdaad nooit vervelen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld The Spirit of het recente The Warrior’s Way, en zijn de vele gevechten altijd origineel en spannend.
 

 
De film wordt bevolkt door een allegaartje van moeilijk aan de bak komende tronies waaronder Woody Harrelson, Kevin “Dog Soldiers” McKidd, Josh Hartnett en de bijna pensioengerechtigde Demi Moore. Een line up die zichzelf in de film meer dan eens bewijst en bovendien nog eens wordt aangesterkt door Ron Perlman -in voor alles en in alles goed- en Gackt, een Japans androgyne figuur met meer beroepen dan een Zwitsers zakmes functies heeft. Hij zingt, acteert, schrijft, doet voice-over werk en hangt waarschijnlijk nog wel ergens de humanitair uit. Deze vreemde rolverdeling heeft geen functie buiten het feit dat het bijdraagt aan het reeds bizarre karakter van de film. 
 
In tegenstelling tot bvb Sucker Punch vindt je hier geen dubbele bodems of zit er niets onderhuids. What you see is what you get, maar in het geval van Bunraku is dat geen slecht ding. 

 
Een bijna flawless victory. Zie je op een bescheiden scherm dan is Bunraku werkelijk oogstrelend. Erg scherp, met een helder, uit het scherm springend kleurenpalet dat de gemiddelde migrainepatiënt wel eens naar een Dafalgan zal doen grijpen. Het ziet er met zijn digitale comic book uiterlijk nooit echt uit, maar dat is dan ook de bedoeling niet. 
Blaas het beeld echter op tot de kleinste grootte van projectorscherm en de digitale verkrachting van de kleuren eist zijn tol. Op vlakke achtergronden en gezichten zal je bijna altijd noise zien, al blijft het steeds binnen de perken. Ten slotte zijn de zwartwaarden zeer sterk, niet altijd een gegeven bij een Splendid film.


  
Het geluid wil niet onderdoen voor de transfer en de DTS HD 5.1 soundmix zit dan ook vol leven. De stad bruist in de rearspeakers en gevechten verplaatsen zich met een perfecte effectensturing door gans de kamer. Ondanks dat dit een zeer actieve mix is blijft het altijd subtiel en kraakhelder.
 
 Geen extra's
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...