War of the Arrows (2011)
WOTA is een film die zich spiegelt aan klassieke avonturenfilms als EL Cid en Adventures of Robin Hood en de vergelijking makkelijk kan doorstaan. Net...
Piano Forest (2007)
Als we een anime bespreken in Home Cinema Junkie gaat het meestal om een sci-fi/actie-extravaganza met buitenproportionele verhaallijnen en buitensporige...
Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011)
Ethan en zijn team worden verdacht van terrorisme op Russisch grondgebied en worden vogelvrij verklaard.  Opgejaagd door de halve wereld en terwijl nog...
Sand Sharks (2011)
Al sinds Blood Beach en Pirhana2: The Spawning, weten we dat je niet alleen moet oppassen in het water, maar evengoed door iets gegrepen kan worden terwijl...
Don't Be Afraid of the Dark (2010)
Niet bang van het donker zegt u? You will be, you...will...be.Door E. Frog
08/01/2012

Captain America: The First Avenger (2011)

Captain America: The First Avenger (2011)

Joe Johnston
Chris Evans, Hugo Weaving, Tommy Lee Jones, Stanley Tucci, Richard Armitage, Hayley Atwell, Dominic Cooper, Natalie Dormer, Sebastian Stan, Neal McDonough, Toby Jones, Derek...
Zie meer details
Al sinds The Incredible Hulk is Marvel net als bij een schaakspel al zijn stukken bedachtzaam over het bord aan het bewegen in voorbereiding van de grote coup. En met grote coup heb ik het uiteraard over de studio’s meest ambitieuze project tot nu toe, hun vlaggenschiptitel als het ware, The Avengers. 
Ze hebben dat voortreffelijk gedaan en iedere Avenger al een gezicht gegeven in voorbereiding van de release volgend jaar. Enkel Black Widow en Hawkeye zijn nog een beetje een blanco pagina, maar ik vermoed dat dit de meesten worst zal wezen. Net zoals in de comics heeft het altijd gegaan om de “heavy hitters”: Hulk, Cap, Thor en Tony Stark in zijn vliegend conservenblik. Iets dat Marvel maar al te goed beseft. 
Het nadeel van zo’n starre focus op Avengers is dat de afzonderlijke titels allemaal iets belangrijks  misten. Het waren allemaal mooie introducties tot de personages met voldoende amusementswaarde, maar mooi afgerond was er geen enkele film. En Captain America breekt niet met die trend, hij lijdt er zelfs het meest aan van allemaal. Wat niet zo’n verrassing is met een subtitel als “The First Avenger”. 
 
De eerste acte is nochtans perfect. Johnston overtreft zichzelf en zet hier een geweldig tijdsbeeld neer met echte personages(Evans is super als heroïsche krielkip) die dan nog eens tot in de puntjes trouw zijn aan hun geschreven alter ego. Het is voor mij trouwens ook de eerste keer dat een film echt als Marvel aanvoelt. Het heeft de juiste mix van oubolligheid, retro science fiction en actie dat ondanks de fantastische natuur toch reëel aandoet. Het is vanaf dat Evans voor de eerste keer een kostuum aantrekt dat de film begint te verwateren. Personages en verhaal zijn dan naar het achterplan verwezen en actie wordt de rest van de film het sleutelwoord. Alleen is er weinig dat de pols echt sneller laat slaan. Het mist een zekere originaliteit, durf, en hoe zal ik het zeggen, magie om memorabel te zijn. Voor mij het bewijs dat Johnston nooit oud leermeester Spielberg zal evenaren. Toch blijft het leuk kijken, vooral door Evans, maar er is niks meer zo “marvellous” als die eerste 30 minuten.

 
Nu blijkt dat Captain America ook op de Best VFX shortlist staat voor de Oscars volgend jaar, wat zoveel wil zeggen als een voorronde om genomineerd te worden. Afhankelijk van een 10 minuten durende montage wordt de film al dan niet geselecteerd. De Cap gaat het niet alleen moeilijk krijgen wegens duchtige concurrentie(Transformers, Potter) maar ook omdat de film zowel de beste als de slechtste visuele effecten van het jaar aan boord heeft. Evans die er met behulp van digitale toverkunsten uitziet als een menselijke grasspriet is een adembenemend en foutloos special effect. Geloof me, ik zat met mijn neus op het scherm op zoek naar fouten en vond er geen een. Maar daar tegenover staan enkele van de meest ongeloofwaardige CGI-achtergronden sinds King Kong uit 2005. Zoals daar zijn de slotscène. Wat dus één van de twee belangrijkste scènes uit de film moest zijn is een ongeloofwaardig digitaal rommeltje geworden dat met terugwerkende kracht een schaduw werpt over de verder prima effecten. Het wordt dus geen gemakkelijke opdracht die nominatie, al won de voorgenoemde Kong ook de award in de special effects categorie.

De transformatie met daaropvolgende achtervolging. Hier komt Johnston gevaarlijk dicht in de buurt van zijn grote voorbeelden, al duurt het maar even.


 
Een geweldige transfer! Ondanks de vele CGI gebruikt in voor- en achtergrond ziet dit er behoorlijk “echt” uit zonder die essentiele nieuwe HD filmlook te verliezen. Zwart en contrast is super, scherpte en detail zijn meer dan behoorlijk en de film heeft een enorm gevoel van diepte, wat dus beloofd voor de echte 3D versie. Buiten wat banding en één moment waarin we een joekel van crush te zien krijgen krijgt Cap 2 thumbs up!
 
Een zeer degelijke soundmix die de extra kanalen mooi benut om een meer overkoepelende ervaring te creëeren.  Vuurgevechten zijn mooi verspreid over de speakers, het verkeer in Brooklyn komt van alle kanten op je af en ontploffingen(altijd krachtig en vol) laten de kamer meestal achter vol neerdwarrelend gruis en zwaar stof. 3D sturing is altijd perfect en dialogen zijn altijd goed verstaanbaar. Toch is dit geen uitzonderlijke mix. Iets meer kracht en wat meer gimmicks hadden niet misstaan. Cap die bvb zijn schild doorheen de kamer zwiert? Daarmee is het geen concurrentie voor de 7.1 van Super 8 of Tranformers 3.


 
Op het eerste zicht een behoorlijk pakket extra’s, maar inhoudelijk stelt het niet zoveel voor. De audiocommentaar biedt inzicht, maar is ook nogal monotoon waardoor de aandacht wel eens verdwijnt.  De one shot is best leuk maar de trailers zijn slechts promo voor andere Marvel producten. Het meeste haal je uit de featurettes en een paar fantastische deleted scenes.
 
Marvel One Shot: Something Funny happened on the way to Thor’s Hammer.
7 Featurettes
Deleted Scenes
Audiocommentaar met oa Johnston
Trailers
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...