The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 16/11/2012

Cassadaga (2011)

Cassadaga (2011)

Anthony DiBlasi
Lucius Baston, Louise Fletcher, Kelen Coleman, Kevin Alejandro, Christina Bach, Rus Blackwell, J. LaRose, Nickolas Wolf, Amy LoCicero, Hank Stone, Brooke Bezick, Dawn Davis,...
Zie meer details
Lily Morel heeft nogal wat pech gehad in haar leven.
Na het verlies van haar ouders en later haar gehoor, probeert ze zo verantwoordelijk mogelijk om te gaan met het leven om uiteindelijk de voogdij over jongere zus Michelle in handen te krijgen. Jammer genoeg slaat het noodlot nogmaals toe wanneer Michelle aangereden wordt en om het leven komt. Lily besluit hierna haar studies weer op te nemen en krijgt een beurs in het stadje Cassadaga waar de spiritualiteit welig tiert. Niet veel later probeert ze samen met haar nieuwe vrienden via een seance contact op te nemen met haar overleden zus waarna vreemde dingen beginnen te gebeuren. Na verloop van tijd wordt duidelijk dat er een seriemoordenaar aan het werk is en die gestopt moet worden. Enkel zo zal Lily verlost worden van de vreselijke visioenen die haar teisteren.

Regisseur Anthony DiBlasi kreeg in 2009 voor het eerst wat bekendheid toen hij een kortverhaal van Clive Barker zou regisseren. Voor Dread schreef hij tevens het scenario, maar net als bij heel wat adaptaties van Barker's werk was ook deze verfilming geen hoogvlieger. Let wel, echt slecht was de film zeker niet en je kreeg toch het gevoel dat DiBlasi wist met wat hij bezig was. Voor deze Cassadaga liet hij het script door iemand anders schrijven zodat hij zich geheel bezig kon houden met het regisseren. Het resultaat is nog eerder steenkool dan diamant, maar toch voel je een zekere positieve evolutie in zijn kunde.

Verwacht je zeker niet aan iets vernieuwend qua verhaal. Een personage dat geteisterd wordt door een geest waarna duidelijk wordt dat die iets van hem / haar verlangt om eindelijk de eeuwige rust te vinden… Het rijtje aan films met dergelijk (al dan niet compleet identiek) plot is ellenlang, bij mij schieten dan onmiddellijk Stir of Echoes of bijvoorbeeld het Koreaanse Phone te binnen. Het script zelf is lang niet slecht, maar heeft met momenten te kampen met een zekere luiheid om het verhaal voort te stuwen. Zo wordt een koppel in het leven geroepen om Lily, samen met haar nieuwe vriend, naar een waarzegster te lokken waarna beiden nooit meer te zien zijn. Of meer naar het einde toe wanneer een agent Lily vraagt even uit te rusten op de achterbank van zijn patrouillewagen en zoals we allemaal weten kunnen die deuren niet van binnenuit geopend worden. Het zijn dat soort momenten die het meer dan behoorlijke niveau van Cassadaga een knauw geven.

Positief zijn weliswaar de acteerprestaties van Kelen Coleman (Lily - Children of the Corn: Genesis) en Kevin Alejandro (Mike - True Blood). Ook was het een genot om Louise Fletcher nog eens in een film op te merken. Nurse Ratched (One Flew Over the Cuckoo's Nest) heeft misschien maar een veredelde bijrol, maar toch maakte er steeds een glimlach van me meester wanneer ze een stuk dialoog voor haar rekening mocht nemen. Tevens is de intro, waarin we kennis maken met het verknipte (gelieve dat letterlijk te nemen) karakter van onze seriemoordenaar, er eentje om in te kaderen. Die gebeurtenis wordt later trouwens visueel mooi verwerkt wanneer we te zien krijgen wat hij met zijn slachtoffers aanvangt. Verder getuigt het tempo van de film van een zeker realisme. Niet alleen wordt er voldoende aandacht besteed aan de personages en hun reacties op hetgeen hen overkomt, maar werden hun karakters ook gespekt met dagdagelijkse problemen. Op het moment bijvoorbeeld dat Mike afstand moet nemen van Lily omdat hij anders de voogdij van zijn dochter dreigt mis te lopen, verdwijnt die ook effectief uit het verhaal. Vergeet dus een eventuele heroïsche reddingsactie van zijn kant op het einde en zeg nu zelf, die voorspelbaarheid ontlopen is best wel een verademing.

Cassadaga is een redelijk goeie film die de platgetreden paden van een bekend uitgangspunt af en toe probeert te veranderen en daar best wel in slaagt. Echter kent het script momenten die te gemakzuchtig zijn geschreven waardoor de regie van DiBlasi op zijn beurt niet vlekkeloos kan verlopen. Afwachten of hij met zijn nieuwste film Missionary, die zijn release normaal gezien in de komende maanden zou moeten kennen, nog een puntje meer weet te scoren!
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...