Pin (1988)
De jeugd van Leon wordt gekenmerkt door jaren van kilte. 
Frankenstein (1931)
Op een kerkhof wordt een begrafenisceremonie gehouden terwijl twee mysterieuze individuen het gebeuren nauwlettend bekijken.
Dracula (1931)
Na een lange reis bereikt makelaar Renfield eindelijk Transsylvanië, maar het laatste stukje richting het kasteel van Graaf Dracula verloopt uiterst...
Carnival of Souls (1962)
Organiste Mary Henry zit met twee vriendinnen in de wagen van haar trip te genieten tot het gezelschap uitgedaagd wordt aan een dragrace deel te nemen. 
Salon Kitty (1976)
In opdracht van de SS moet hoerenmadam Kitty haar befaamde bordeel Salon Kitty elders gaan uitbaten.Door E. Frog
31/07/2011

Deadly Friend (1986)

Deadly Friend (1986)

Wes Craven
Matthew Labyorteaux, Kristy Swanson, Michael Sharrett, Anne Twomey, Anne Ramsey, Richard Marcus, Russ Marin, Lee Paul, Andrew Roperto, Charles Fleischer, Robin Nuyen, Frank...
Zie meer details
De film die we vandaag onder de loep nemen is er eentje van Wes Craven, de regisseur die zich midden jaren ‘70 profileerde met enkele gruwelijke wraakfilms. Hij werd berucht met het zeer extreme Last House on the Left en zette zich definitief op de kaart van horrorland met het niet minder shockerende The Hills Have Eyes. Dan kwam er een periode van hit & miss, iets dat trouwens zijn volledige carrière zou typeren. Maar als er al 1 ding is waar Craven in uitblinkt, dan is het in het maken van een grandioze comeback. Zo sloeg hij in 1984 terug met het fantastische A Nightmare on Elm Street, u waarschijnlijk wel bekend. Daarna maakte hij wellicht de grootste stinker uit zijn carrière, The Hills Have Eyes 2. Een film die grotendeels bestaat uit flashbacks van de overlevenden uit het eerste deel, inclusief eentje van de hond van het gezelschap. En dan komt onze film in the picture, Deadly Friend.
De jonge Paul Conway en zijn moeder verhuizen naar de stad waar hij hersenchirurgie gaat studeren. Paul is niet alleen een briljant student, hij is ook thuis in het creëren van state-of-the-art artificiële intelligentie. Zo heeft hij een robot gemaakt die kan praten en voor zichzelf denken. Hij luistert naar de naam BeeBee en is dikke vriendjes met Paul en diens buurmeisje Sam. Wanneer op Halloween BeeBee aan diggelen wordt geschoten door een gekke buurvrouw en wat later Sam door haar alcoholistische vader van de trap wordt gegooid en in het ziekenhuis hersendood wordt verklaard, stort Paul’s wereld volledig in. In al zijn verdriet plant hij de microchip van de robot, God hebbe zijn ziel, in bij Samantha, om zo haar brein weer te doen functioneren. Het resultaat is een verwarde tiener met een robotbrein uit op wraak.
 
Bride of Frankenstein varianten waren enorm populair in de eighties, zo had je oa The Bride met Sting, Bride of Re-Animator met Jeffrey combs en Frankenhooker van trashman Frank Henenlotter. Nooit te verlegen om een graantje mee te pikken, begon Craven ook aan een versie en hij baseerde zich daarvoor op het boek “Friend”. Alleen wou hij er een romantische tienerfilm van maken, geschikt voor gans de familie. Maar Warner Bros had helemaal geen zin in het uitbrengen van Craven’s film, ze hadden hem aangenomen voor een horrorfilm, niet om Weird Science nog eens dunnetjes over te doen. Of Craven hierop terug van nul is begonnen lijkt onwaarschijnlijk. De meer griezelige scènes zijn tamelijk ondoordacht in de film geplaatst en voelen ongemakkelijk aan in het luchtige geheel. Opbouw van spanning is er dan ook nauwelijks en zo gaat de film dikwijls heel snel van vrij onschuldig naar redelijk gruwelijk(en Craven kennende een beetje sadistisch) Verder zijn sommige personages en situaties wel heel karikaturaal voorgesteld(de scène met de bikers), wat dan weer in schril contrast staat met de meer dramatische context(alcoholisme en kindermishandeling) Maar het is net die ongewone mix dat de film zijn uitzonderlijke aantrekkingskracht verleent. Daarbij zijn er een aantal van van de meer gore scènes echt wel uniek, waar zie je anders een onthoofding door een basketbal?
 
Een compromis werd bereikt tussen Craven en de studio en de film was klaar om gedraaid te worden, tot DF van de keuring een X-rating kreeg. Omdat zulke rating gelijk staat aan financiële zelfmoord, werd er besloten om de film zwaar te knippen. Zo moest oa. de basketscène er zo goed als helemaal aan geloven en werd er ook zware censuur toegepast op een droomsegment waarin Sam haar vader steekt met een mes en het bloed als een fontein op haar gezicht spuit. De VHS-versie bevatte al een minder strenge cut, maar het duurde tot de DVD-versie voordat we de film pas in al zijn gruwelijke glorie te zien kregen.
 

 
De opmerkelijkste performances worden gegeven door de toen nog zeer jonge Kristy Swanson(16) als het tragische personage Sam en Anne Ramsey, ma Fratelli uit de Goonies, die de norse buurvrouw speelt. Maar ster van de show is ongetwijfeld de robot BeeBee. Hij ziet er uit als het liefdeskind van RD-D2 en een sexy oranje vuilnisbak en is buiten enorm slim en schattig(hij spreekt in een soort babytaaltje), even dodelijk als dat ander cybernetic organism met zijn learning computer. Hij heeft zelfs zijn eigen theme song, te horen tijdens de begin –en eindcredits. Bijzonder catchy trouwens.
 
Deadly Friend is het bewijs dat een moeizame productie niet altijd uitmondt in een regelrechte afknapper. Het is zeker niet een van Craven’s beste, maar toch een absolute must voor fans van het curieuzere horrorwerk.

 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...