The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. Door E. Frog
17/02/2011

Doom Unrated & Extended

Doom Unrated & Extended

Andrzej Bartkowiak
Karl Urban, Deobia Oparei, Rosamund Pike, Razaaq Adoti, Richard Brake, Al Weaver, Dexter Fletcher, Brian Steele, Ben Daniels, Dwayne Johnson, Yao Chin, Robert Russell,...
Zie meer details
Een troep doorwinterde mariniers wordt opgeroepen om een SOS op de planeet Mars te onderzoeken. Wat ze daar aantreffen zal zelfs deze bad boys klein krijgen…
Als u huivert bij het woord videogames of koude rillingen krijgt van films zoals Resident Evil en Event Horizon, stop dan hier met lezen en ga uw tijd spenderen aan iets nuttigs(een trui breien voor uw hond bijvoorbeeld) Voor diegenen die nog mee zijn, welkom, u bent waarschijnlijk een geestverwante.

Doom is namelijk niet gemaakt voor iedereen, de film richt zich voornamelijk op fans van videogame adaptaties en gamers, in het bijzonder spelers van het legendarische gelijknamig spel. Ikzelf behoor tot de laatste groep. Om heel eerlijk te zijn ben ik nu een gamer op rust, maar ik weet wat het is om in de corridors op Mars rond te dwalen, moederziel alleen in het pikkedonker met nog 5 kogels in je clip en nog een verre weg te gaan. Ik herinner me nog goed de sessies tussen het spookuur en het krieken van de dag, wanneer ik me in een gigantisch level bevond, met geen geluid dat wijst op naderend onheil, om dan plots opgeschrikt te worden door een krijsende kettingzaag die door één van je multiplayer kompanen in je intiemste gaatje wordt geramd. Jongens, als ik nu maar Marty zijn Delorean had…

De live-action versie van Doom mag dan niet zo intens zijn, ik denk dat het de fanbase meer dan tevreden stelt. Er is voldoende actie en spanning, de sfeer zit er duidelijk in en bij momenten is het net zoals de videogame lekker bloederig. Wat me persoonlijk verraste waren de creature effects. Toen ik de trailer zag had ik zo mijn bedenkingen -weer zombies en mannen in rubberen pakken- maar in de film waren de monster effecten(een knappe combinatie van man-in-suit en CGI) super gerealiseerd. Wat ook leuk is voor de kenner zijn de vele knipoogjes naar het spel. Afgesloten deuren omdat ze de keycard niet in hun bezit hebben, de traditionele wapens waaronder de Chainsaw en de BFG(big fuckin’ gun), etc.

De acteurs dan. In een film als deze weet je dat 99% van de personages gewoon kanonnenvlees is en de meeste hebben dan ook niet veel om het lijf. Je weet van minuut 1 wie afvalt en wie de eindronde mag spelen. Hier zijn het Sarge(The Rock) en Reaper(Karl Urban) die de finale halen, wat niet echt een verrassing is aangezien het ook de enige 2 namen zijn die een belletje doen rinkelen. Ze geven beide geen wereldschokkende vertolkingen maar zorgen dat je net genoeg feel met ze hebt. Degene die echt een beetje belachelijk staat te wezen is ex-Bond girl Rosamund Pike. Zij heeft hier haar bekakt Engels accent opgegeven voor een tongval die ligt tussen Texaans en Amerikaans à la Ewan McGregor.

Doom

De film houd je het eerste uur in spanning à la Aliens, gaat dan over naar de monster mash van Predator, om daarna te eindigen in een partijtje whoop-ass verwant aan Universal Soldier. Heeft de film dan niks origineel? Jazeker wel, en het is meteen ook één van de coolste actiescènes uit de jaren ’00. Uiteraard heb ik het over de beruchte first person scene! Het mag dan kort zijn, het is zo intens en zo knap in beeld gebracht dat het de film uit de poel der middelmatigheid vist en direct een plaatsje geeft in de filmgeschiedenis. Het maakt van de film nog geen grote kunst maar de Doom’s en Predator’s van deze wereld hebben dan ook niet de ambitie om grote kunst te zijn. Het wil enkel zijn doelpubliek tevredenstellen en entertainen, wat de film naar mijn mening meer dan voldoende doet.

Regisseur Andrzej Bartkowiak betreedt met Doom geen nieuwe grond, maar levert een degelijke en mooi uitziende actiefilm af die ondanks zijn moderne technieken niet zou hebben misstaan in de eighties. Een actiescène meer en iets trouwer aan het spelverhaal had beslist een betere film opgeleverd, al zullen de fans, met Cameron en McTiernan uitgeweken naar andere genres, blij zijn dat ze hier wat kicks kunnen halen.

PS: Wat betreft de ongecensureerde en verlengde versie, zo is er iets meer bloed in beeld, is de FPS iets langer(yay!) en heeft Karl Urban’s personage wat meer achtergrond. De eerste 2 dingen zijn mooi meegenomen, de poging tot diepgang daarentegen voelt aan alsof het er op het allerlaatste moment is bijgeplakt. Bijgevolg werkt het niet en hadden ze dat best achterwege kunnen laten.

 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...