The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 25/09/2011

F (2010)

F (2010)

Johannes Roberts
David Schofield, Eliza Bennett, Ruth Gemmell, Juliet Aubrey, Emma Cleasby, Finlay Robertson, Roxanne McKee, Tom Mannion, Max Fowler, Mike Burnside, Christopher Adamson, Jamie...
Zie meer details
Laten we maar meteen met de deur, of in dit geval het verhaal, in huis vallen. Robert Anderson heeft niet de gelukkigste tijd van zijn leven. De man was sinds lange tijd een gerespecteerde, maar ook wel strenge leraar die zijn klassen strak in het gareel hield. Maar het wordt moeilijker en moeilijker om de controle over de klassen te behouden. De voortvarendheid van zijn leerlingen laat op een bepaald moment zijn stoppen doorslaan waardoor hij één van zijn studenten in het aangezicht slaat.
Dit voorval zorgt voor zijn schorsing. En met het verlies van zijn job stopt het niet, ook zijn vrouw en dochter verlaten hem. Na een jaar troost te zoeken in drank, krijgt hij de kans om zijn werk terug te hervatten. Maar de discipline van weleer is totaal verdwenen. Hij is te achterdochtig tegenover zijn leerlingen en dit in combinatie met zijn drankgebruik maakt dat hij geen grip meer heeft over de klassen.

Zijn dochter die bij hem in de klas zit, maakt het hem ook niet makkelijk. Rebellerend tot en met, met als enige doel hem te treiteren. Robert voelt zich een gebroken man. Hij probeer wanhopig tot wat tijd met zijn dochter te komen en wil haar gedrag met strafstudie straffen. Misschien toch niet het beste idee van onze dronken Robert. Net op die avond hebben namelijk enkele hoodie-jongeren het op de school gemunt. De enkelingen die er nog zijn moeten nu de krachten bundelen om te ontsnappen aan deze op bloed beluste bende.

Hoodie horror, zo hebben de Britten deze film bestempeld. Zo genoemd omdat de daders een trui met grote kap dragen om hun gezicht te verbergen. Een hoodie dus. (als belangrijkste titel in dit subgenre is “Ils” gekend). Zo blijft de identiteit van bepaalde personages meestal geheim tot het einde van de film, met als doel de spanning ten top te drijven. Wat bij deze film ongetwijfeld lukt. Johannes Roberts, de schrijver en regisseur, voegt er ook nog eens een supernatuurlijke toets aan toe. Dit alles geeft de film iets unieks.
Johannes haalt zeker de mosterd van “Ils”, maar herschreven en bewerkt met een jong John Carpenter penseel. Je kan en mag dit niet vergelijken met “Assault on Precinct”, maar je voelt wel zijn invloeden.  Gelukkig wordt het nooit helemaal een kopie en slaagt hij er in om een degelijk stukje film van zichzelf te presenteren. Het is niet helemaal correct om te spreken van een geslaagd debuut want de man heeft eigenlijk al een paar films achter de kiezen. Helaas zijn deze zelfs het opzoeken niet waard en kan je gerust zeggen dat dit zijn eerste noemenswaardige film is.13 nachten duurde het schieten van “F”.  De film werd ’s nachts geschoten wat cast en crew goede vrienden maakte en zijn goede invloed had op het acteerresultaat. De film wordt gedragen door David Schofield, een oude rot in het tv-vak. David geeft de perfecte gestalte aan zijn personage van doorzopen leraar. Finlay Robertson van zijn kant is het alternatief om de spanning wat te breken. Zijn personage is een stuntelige bewakingsagent die af en toe langs alle kanten gegiechel deed opduiken in de zaal.
Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. De film komt wat traag op gang en duurt maar een kleine 80 minuten. Verder is op het intellectueel niveau van de slachtoffers (leraars dan nog nota bene) wel iets op aan te merken. Ook is de school net iets te groot. Het mocht gerust wat kleiner zijn zodat het claustrofobisch gevoel net iets versterkt zou zijn geweest. Tenslotte heb je niet echt het gevoel dat dit een echte horrorfilm is. Er wordt veeleer de kaart van de thriller getrokken, gelukkig niet zo voorgekauwd als de meeste. Je blijft met een aantal vragen zitten als de aftiteling over het scherm rolt. Dit stoorde mij niet. Integendeel, het voelde eerder aan als een pluspunt.

De film kon in Engeland op enige controverse rekenen. Hij kwam er net uit toen een golf van geweld door de scholen raasde. De verwachtingen waren dat de film nog meer agressie zou uit lokken. Niets van aan, zo blijkt. Johannes schuwt dan ook enige vergelijking met “Eden Lake”, die andere recente Britse horrorprent met zakken vol agressie in. Hijzelf vindt dit, en ik citeer zijn woorden, niets anders dan ‘een goedkope horrorprent’. Al bij al een degelijke Britse thriller die genoeg in zich heeft om een plaatsje in je collectie te verdienen.


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...