The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 09/04/2012

Father's Day (2011)

Father's Day (2011)

Adam Brooks, Jeremy Gillespie, Matthew Kennedy, Steven Kostanski, Conor Sweeney
Adam Brooks, Matthew Kennedy, Conor Sweeney, Amy Groening, Garrett Hnatiuk, Brent Neale, Kevin Anderson, Meredith Sweeney, Zsuzsi, Lloyd Kaufman, Mackenzie Murdock, Billy...
Zie meer details
Troma is back!Door op zeer jeugdige leeftijd getuige te zijn van de moord op zijn vader, is Ahab getekend voor het leven. Zijn vader werd het slachtoffer van een sadistische, kannibalistische en seksueel gefrustreerde moordenaar, Chris Fuchman genaamd. Ook Ahab zelf deelde in de brokken. Fuchman martelde en ontdeed hem van één van zijn ogen. Na deze traumatische gebeurtenis werden Ahab en zijn zus in een klooster ondergebracht en beleefden er hun verdere jeugd. De wraakgevoelens stapelen zich op en eens het stadium van volwassenheid is bereikt is Ahab meer dan ooit belust op wraak. Een ware klopjacht wordt ingezet op Fuchman, die inmiddels de bijnaam ‘The Father’s Day Killer’ heeft gekregen en een spoor van verkrachting en moord achter laat. Ahab wordt in zijn vergelding bijgestaan door een met zijn geloof worstelende priester, zijn zus Chelsea, haar job als stripper even achter zich latend, en Twink, een mannelijke prostitué die ook de littekens van Father's Day met zich meedraagt. 
 
‘Father’s Day’ hebben we te danken aan het Astron-6 team: 5 Canadezen die elkaar vonden op het Winnipeg Short Film Massacre. Ze besloten er om hun krachten te bundelen en samen enkele kortfilms te maken. Hun gedeelde passie bezorgde ons enkele leuke shorts die gekenmerkt werden door een grindhouse look,  over the top humor en gore. Het team werd opgemerkt door Lloyd Kaufman, godfather en brein achter het Troma Label. Hij was de man die hen net dat laatste duwtje in de rug kon geven om hen te overtuigen een langspeelfilm in te blikken. 
Als je het werk van beide, het Astron-6 team en Kaufman, naast elkaar legt, dan weet je reeds wat je kan verwachten. Father's Day werd dan ook  een hommage of ode aan de ‘echte’ exploitation films van de jaren '80. Dit subgenre gaf ons oa al ‘Machete’ en ‘Hobo with a Shotgun’.  Deze laatste titel kon mij wel bekoren, maar eerlijk gezegd was de typische Troma gore en cheese er nog niet echt in te vinden. FD heeft dat er zeker in verwerkt zitten, al kan ik aannemen dat niet iedereen voorstander is van deze aanpak. Voor wie enig vergelijk wil, FD kan je gerust in hetzelfde rijtje zetten zoals ‘The Toxic Avenger’ (1985), ‘Class of Nuke ‘Em High’ (1986) en ‘Surf Nazis Must Die!’ (1987). 


 
 
Het viel me vooral op hoe snel ik mij kon inleven in de film en hoe dit het verhaal van ondergeschikt belang maakte. En misschien is dat maar goed ook. Een ijzersterke soundtrack sleurt je meteen in de film. Anderzijds wordt je ook onmiddellijk gegrepen door de wandaden van Fuchman. Hoe wansmakelijker hij zich uitleeft op zijn slachtoffers, hoe breder zijn glimlach word. Ingewanden vliegen over het scherm, armen en benen worden met een botte bijl afgehakt (of beter gezegd afgerukt). Aan Tom Six: hier kan je nog iets van leren! De gorehounds onder ons komen ten volle aan hun trekken en het beste nieuws is dat de makers lekker old school aan het werk zijn gegaan. Volgens mij is nergens CGI te bespeuren en bovendien maakt stop motion terug zijn intrede.
Als je exploitation in de mond neemt, dan hoop je natuurlijk ook dat er wat onnodig bloot de revue zal passeren. En FD stelt niet teleur. Hou er wel rekening mee dat onze bad guy van dienst zijn lusten botviert op het mannelijke geslacht. Bepaalde martelscènes zijn zeer expliciet gefilmd. Zo zien we een oudere man meer dan we zouden willen in de kont geneukt worden. Ook het geslachtsdeel van Fuchman vult het scherm meer dan ons lief is. Gelukkig waren er ook diverse scènes in een striptent waar men de gewoonlijke dresscode respecteerde. Strakke konten en al dan niet plastieken borsten zorgen daar voor het nodige tegengewicht. 
De gruwel en het geweld in de film wordt niet alleen gecounterd met enig vrouwelijk naakt, maar ook humor speelt hierin een belangrijke rol. Niet alles komt ten volle uit de verf, maar het is zeker niet zo erg dat de grappen belegen of getelefoneerd overkomen. 
 
Halverwege was er een kleine verslapping, gelukkig van korte duur. Ik werd al snel terug meegezogen in een rollercoaster die een pad van verderf en vernieling achter zich naliet. De term valt heel veel de laatste tijd, maar ‘Father’s Day’ krijgt verdiend te stempel van instant cult classic! 

 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...