The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 19/04/2013

Frankenstein's Army (2013)

Frankenstein's Army (2013)

Richard Raaphorst
Karel Roden, Joshua Sasse, Robert Gwilym, Alexander Mercury, Luke Newberry, Hon Ping Tang, Andrei Zayats, Mark Stevenson, Cristina Catalina, Jan de Lukowicz, Zdenek Barinka,...
Zie meer details
Enkele jaren geleden verscheen op onze vorige website japanimation.be een spotlight omtrent de sympathieke Rotterdammer Richard Raaphorst.
We hadden het geluk de man te kunnen strikken voor een persoonlijk interview. Vanaf die kennismaking met zijn werk, maar hoofdzakelijk door de visie op vlak van filmografie, viel ik als een blok voor zijn ideeën. Bij het aanschouwen van Richard's schetsen en schilderwerken wist hij me nog meer te overtuigen van zijn decoratieve talenten.

Anno 2013 zijn zowel Richard als wij verder gegroeid. Japanimation bestaat niet langer, maar als de Frog Bros. proberen we jullie nog steeds te voorzien van nieuws en reviews over films die vallen in het Fantastic Genre. Richard op zijn beurt is ondertussen een bekende Nederlander geworden en reist de wereld rond van het ene naar het andere filmfestival waar hij vaak te gast is om er zijn eerste, maar immens geanticipeerde, langspeelfilm voor te stellen aan het grote publiek.

We zijn midden de jaren ’40 en WO II loopt op zijn einde. Een propagandaregisseur maakt in opdracht van Stalin een film over het Rode Leger en observeert de patrouille van één van hun verkenningseenheden. Het schrille geluid van een noodsignaal verstoort echter de werkzaamheden. De groep denk dat het signaal afkomstig is van collega’s die zich wat verderop bevinden. Ze besluiten hulp te bieden en lopen hun richting uit, maar in plaats van hun makkers tegen het lijf te lopen, belanden ze in een verlaten spookstad. De stilte van de stad laat uitschijnen welke gruwelijke taferelen er zich hier afgespeeld hebben. De mannen zijn verbijsterd en zoeken heil in de kerk. Tot hun verbazing treffen ze er een mysterieus laboratorium aan waar mad man Dr. Frankenstein er de lakens uitdeelt.

Zelf was ik bijzonder blij toen ik vernam dat deze film geprogrammeerd stond op het BIFFF 2013. Zou de film zijn hype waar kunnen maken? Wel, zonder te overdrijven: Frankenstein’s Army is een film geworden die een plaatsje verdient in de collectie van iedere zelfverklaarde filmliefhebber.

Hoewel... Het eerste deel van de film is niet meteen overtuigend te noemen. In ware found-footage stijl maken we kennis met de activiteiten van de verkenningseenheid en dit resulteert vooral in veel loop- en vliegwerk met de camera. Een stijl waar ik zelf niet meteen de grootste liefhebber van ben, maar wanneer je er stil bij staat is de keuze hiervoor meer dan te verantwoorden. Op die manier wordt meteen een soort van claustrofobisch gevoel gecreëerd. Vooral in de tunnels onder de kerk krijg je het krappe gevoel echt over je heen. Het nadeel daarvan is wel dat het één en ander verloren gaat, vooral dan op vlak van actie. Niet alles gebeurt nog on-screen en door het veelvuldig rondbewegen van de vluchtende soldaten blijft niet alles meer even scherp. Details worden onherkenbaar en dat bracht bij mij een teleurstellend gevoel teweeg.

Gelukkig laat men naar het einde van de film toe het stuntwerk van de camera achterwege. Vanaf dan kunnen we smullen van verbluffende Nazibots! Niet alleen deze, maar werkelijk alle bots die de revue passeren, zijn een waar visueel genot. De schetsen die op voorhand verspreid werden, schiepen grootse verwachtingen en het doet me plezier te melden dat Richard die grandioos inlost! Dit is de absolute kern van Frankenstein’s Army, diens hart en ziel. Ware doodsangsten overvallen je wanneer je geconfronteerd wordt met deze creaties. Hoe kan het ook anders met namen als Crypt Monster, Machete Zombot en Propellorhead!

De film kreeg meer pit door het introduceren van het personage van Dr. Frankenstein en het is de Tsjechische acteur Karel Roden die de rol mocht vertolken. Hij was eerder al te bewonderen in Hellboy en The Bourne Supremacy. Zijn dialogen zijn er steeds pal op en ook de lachspieren worden met momenten geactiveerd. Hilariteit ten top! De rest van de cast legt echter soms nogal bizarre klemtonen in hun dialogen (letterlijk te interpreteren) en gaan daardoor wat sulliger klinken.

Globaal gezien stelt Frankenstein’s Army me zeker niet teleur. Er zijn nog wat werkpuntjes, maar bij een volgend project ben ik er zeker van dat ook hier terug werk van gemaakt zal worden. Eindelijk kan Raaphorst het nare verleden betreffende Worst Case Scenario achter zich laten en terecht genieten van alle goeie commentaren die hij heeft en nog zal ontvangen!
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...