The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 07/01/2014

Friday the 13th (2009)

Friday the 13th (2009)

Marcus Nispel
Jared Padalecki, Amanda Righetti, Derek Mears, Travis Van Winkle,... 
Zie meer details
Dertig jaar geleden kwamen Sean S. Cunnigham en Victor Miller met de klassieker Friday the 13th.
Deze slasherflick beeldde die bewuste datum af als méér dan een dag van ongeluk, het werd er eentje van bloederige moordpartijen. En de geschiedenis toonde aan dat het onheil zelfs meer dan een keer kan toeslaan. Maar liefst elf sequels volgden na het succes van 1980, tot de serie door de mannen van New Line Cinema nogal oubollig voor het jonge publiek van de 21ste eeuw werd gevonden en er dus een remake moest komen.

Het verhaal van deze remake gaat als volgt: in 1980 brengt Pamela Voorhees enkele monitoren van Camp Crystal Lake om het leven. Dertig jaar daarvoor verloor ze haar zoon en probeert de psychotische moeder wraak te nemen op de monitoren die haar kind tijdens hun liefdesspel lieten verdrinken in het meer. Helaas komt Mrs. Voorhees er zelf niet levend van af wanneer de laatste monitrice haar hoofd in één zwaai afhakt. Nog eens dertig jaar later (het heden), verdwijnen een groepje jongeren tijdens het kamperen en dat op exact dezelfde plaats van de moorden in Camp Crystal Lake.

Even verderop gaan wat rijkeluiskinderen op weekend in een buitenverblijf, terwijl een knappe ‘motard’ op zoek is naar zijn zus die toevallig samen met het eerste groepje jongeren verdween. Maar wat al deze jonge mensen niet weten is dat het bos bewoond en bewaakt wordt door Jason Voorhees, de herrezen zoon van Mrs. Voorhees die alles en iedereen van kant maakt in naam van zijn geliefde moeder. Natuurlijk loopt iedereen gevaar, maar hebben de blinde adolescenten dit pas door nadat er meer dan drie, in dit geval vijf of zes, doden zijn gevallen. Echter zijn tegen dan alle gsm’s buiten bereik, is de stroomkabel doorgesneden en zijn de flikken verre van op de hoogte van wat er aan de hand is.

Wat deze remake eigenlijk doet is de sterke verhaalelementen van Friday the 13th part I tot The Final Chapter (deel 4) samenbrengen tot één geheel. Daarenboven ontdeed die zich van de dikke laag stof die de film al sinds de jaren ’80 torst door dit jongste deel van een geheel nieuw en flitsend jasje te voorzien. En dat werkt! De clichés en personages blijven dezelfde als hun voorgangers, maar omdat het bloed, de moordpartijen en zelfs de seksscènes de dag van vandaag beter worden weergegeven trekt deze slasher een breder en jonger publiek aan. Aangezien dit uiteindelijk de bedoeling was van deze remake is ze dan ook meer dan voldoende geslaagd.

Enkel mist deze film een personage in de trand van de originele Pamela Voorhees die een soort van vrouwelijke Norman Bates weergaf. Ter vervanging krijgen we nu een Jason die meer is dan een lompe en trage moordmachine, maar een flexibele en intelligente massamoordenaar met een plan om zijn prooi ten val te brengen. Voor zowel nieuwelingen als fans van de oudere makelij kan deze film bekoren. Er is humor, er is drugs, er is seks en er is dan ook nog het belangrijkste van al: bloed en veel daarvan. Wat verwacht je nog meer van een slasher die Friday the 13th heet?
 


Plaats uw reactie

Grushkov op 08/01/2014
Men interesse is bij deze weer gewekt. Waarschijnlijk al een tiental jaar geleden ik nog eens een film met Voorhees heb gezien. Dit zoek ik zeker weer eens op.
Maarten VP op 09/01/2014
Vervolg in de serie zou een found foutage worden. Kan je het je voorstellen, Jason op shaky-cam...
Maarten VP op 09/01/2014
Footage dus ;-)
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...