The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. Door E. Frog
12/04/2012

Iron Sky (2012)

Iron Sky (2012)

Timo Vuorensola
Julia Dietze, Udo Kier, Kym Jackson, Peta Sergeant, Stephanie Paul, Götz Otto, Christopher Kirby, Monika Gossmann, Yuki Iwamoto, Tero Kaukomaa, Jim Knobeloch, Tilo...
Zie meer details
1945: De Nazi's hebben door dat Duitsland de verliezende partij gaat zijn en vluchten met een experimenteel tuig naar de donkere zijde van de maan. Daar broeden ze op wraak en beginnen aan de bouw van een gigantische ruimtevloot bestemd om de aarde te veroveren.
 
2018: Twee Amerikaanse astronauten zetten voet op de maan en vallen in de handen van Führer Kortzfleisch en zijn ruimtenazi's. Eén van hen wordt gedood, maar de andere blijkt een zwarte man te zijn en wordt in leven gehouden voor verdere studie. Bovendien blijkt hij een supercomputer(een smartphone) bij zich te hebben, het enige dat het 3de ruimterijk nog nodig had om hun moderne oorlogsvloot aan te sturen. De overwinning lijkt nabij, Heil Hitler! Ik bedoel, Heil Kortzfleisch!
 
Timo Vuorensola, maker van de Trek fanfilm Star Wreck: In the Pirkinning, droomde al lang van zijn Nazi's op de maan, maar besefte dat het onmogelijk was om met eigen middelen tot een degelijk resultaat te komen. Iron Sky ging in 2006 in productie en men werkte zolang tot men een teaser klaar had. Daar werd in 2008 mee naar Cannes gegaan, om zo verdere financiers over de brug te trekken, dewelke men oa vond  in New Holland Pictures. Toch ontbrak er nog zo'n 900.000 Euro om de film te vervolledigen. Zo werd er geopteerd om de rest van het bedrag via online crowdfunding(schooien via het internet) bijeen te scharrelen en kon men pas in 2010 beginnen filmen. Maart 2012 was een glorieus moment voor regisseur Vuorensola, want Iron Sky was eindelijk klaar voor release. 
Maar was Iron Sky het wachten en investeren waard? Mmm, dat is een moeilijke. Het is fantastisch om de boxermotor BMW's met sidespan over het maanoppervlak te zien rijden en van swastika voorziene ruimtezeppelins en UFO's het te zien opnemen tegen hedendaagse straaljagers -dit is werkelijk sci-fi pulp op zijn best- maar het achterliggende verhaal is dan weer een serieuze afknapper. Het is namelijk geschreven in 2005, met de beruchte tweede term van George W. op de achtergrond nog steeds laaiend in full force, en men besloot toen om er een politieke satire van te maken. Zodoende is de film gevuld met Bush(en Sarah Palin) jokes en niet al te subtiele kritiek op de toenmalige US oorlogspolitiek. Onnodig te zeggen dat iedereen daar zijn buik nog steeds grondig van vol heeft. Iron Sky was dus al gedateerd voordat hij uitkwam.
Wat de film ook geen goed heeft gedaan is de inzeg van de investeerders. Die mochten naargelang de financiële inbreng, suggesties geven en ideeën in de film stoppen. Het resultaat is dat er heel wat kleurrijke en originele dingen in de film zitten, maar het geenszins een mooi afgerond geheel vormt. De Nazi's die met behulp van de huidige president een partij van de grond krijgen om zo een oorlog te ontketenen(want een president in oorlogstijd krijgt zo goed als zeker een 2de termijn), de smartphone computer, de zuiveringsmachine die van iedereen een Ariër kan maken(zelfs van een big black dude), de Nazi's hun obsessie met doomsday machines(vlaggenschip de Götterdämmerung)... Voor veel van de ideeën valt wel wat te zeggen, maar het is te veel voor in 1 film. Daarmee trapt Iron Sky in dezelfde val als het ietwat gelijkaardig gestylde en van thema's voorziene Sky Captain. Tevens neigt het scenario soms ook te veel naar een sci-fi spoof en dan is wel het allerlaatste dat de film kan gebruiken. 
 

 
De film kan wel beroep doen op een aantal degelijke personages. Er wordt oa een een goede leading lady gevonden in de Duits/Franse hottie Julia Dietze. Ze speelt de naïeve Renate Richter, die als spreekbuis voor de Nazipartij naar de aarde wordt gestuurd om iedereen van hun goeie bedoelingen te overtuigen. Ze is dikwijls op het scherm met acteur Christopher Kirby, de zwarte astronaut. Kirby doet al het mogelijke, maar heeft een rol gekregen die dikwijls voor Martin Lawrence is weggelegd, die van stereotiepe onbegrepen zwarte. Hierdoor komt het dan ook nooit tot een zekere magie tussen de twee. Adler(Otto Götz), de genetisch bepaalde verloofde van Renate, is dan weer een veel leuker personage. Hij speelt zijn rol als Obersturmführer net zoals zijn smoelwerk doet vermoeden: meedogenloos, wreed en verraderlijk. Udo Kier is dan weer hopeloos verkwanseld in een schandalig klein bijrolletje als Führer Kortzfleisch. 
 
Iron Sky is dus op zijn best als bepaalde personages in beeld zijn, de mooie production value of SFX het woord mogen doen. Hoewel ze soms een galaxy far away zijn van fotorealisme, getuigen de effecten steeds van een boel originaliteit en zijn ze op de belangrijke momenten overtuigend genoeg om spanning te creëren. 
Een uitgelaten menigte, niet zozeer uit op verhaal en inleving, maar belust op spektakel en een crazy Nazi mishmash, gaat hier de maximum uit halen. Iron Sky is dus verre van een cultklassieker, maar wel ideaal voor een avondje BIFFF.

 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...