The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. Door E. Frog
25/07/2011

Killer Klowns From Outer Space (1988)

Killer Klowns From Outer Space (1988)

Stephen Chiodo
Grant Cramer, Suzanne Snyder, John Allen Nelson, John Vernon, Michael Siegel, Peter Licassi, Royal Dano, Christopher Titus, Irene Michaels, Karla Sue Krull, Brian Degan Scott,...
Zie meer details
Tijdens hun eerste afspraakje zijn Mike en Debbie druk bezig met elkaar te bepotelen, wanneer plots een vallende ster de hemel laat oplichten. Nieuwsgierigheid wint het van de hormonen en ze besluiten een kijkje te nemen waar de ster is neergekomen. In plaats van een krater treffen ze een lichtgevende circustent aan, vol clowns. Maar met deze clowns valt niet te lachen, het zijn aliens die er op uit zijn het menselijk ras in snoep te veranderen en te degusteren als vieruurtje.
Waar is de tijd dat lollige Creature Features als Gremlins en Critters de VHS onveilig maakten. Het lijkt wel een mensenleven geleden en toch zijn deze films nog razend populair. Leuke films gaan blijkbaar nooit echt uit de mode, gelukkig maar. Nochtans geraakt er af en toe wel eens eentje verzeild in limbo, wachtend op een beetje herwaardering. En hoewel ik Killer Klowns niet rechtstreeks ga vergelijken met een klassieker als Gremlins, is hij het herontdekken zeker waard.

De film bevindt zich in dezelfde categorie als Ghoulies en Critters, namelijk goedkope, geestige monstergriezel. En met goedkoop bedoel ik in dit geval weinig budget, want KKFOS is in zijn soort zeker niet slecht. De lowbudget symptomen zijn helaas niet weg te moffelen. Jessica Alba is gewoon topklasse vergeleken met deze acteurs en buiten de mooi gerealiseerde clowns is het productietechnisch voornamelijk met kauwgom bijeengehouden karton. Maar een kniesoor die daar op let want deze tekorten worden ruimschoots goed gemaakt door inventiviteit en duivelse humor. Wat dacht u van gevaarlijke schaduwfiguren die de muren onveilig maken, moordende suikerspingeweren en levensgevaarlijke ballondieren!

Het is wel te begrijpen dat de film een beetje in de vergetelheid is geraakt en zijn cultstatus nooit ontgroeid is. Ten eerste bereikte hij bij ons nooit de zalen en ten tweede gaat het hier om clowns en niet om schattige monstertjes. Dat gaf bij vele videotheken aanleiding om de film te klasseren in de horrorsectie, terwijl de film zich eerder op zijn gemak voelt tussen komedie. Resultaat? De genrefans vonden dit natuurlijk veel te tam en de lieve kindertjes durfden geen voet te zetten in het horrorhoekje. Zo bereikte de film natuurlijk maar een select publiek wat bijzonder jammer is, aangezien de film niet moet onderdoen voor vele bekendere B-film creaturen.

Killer Klowns From Outer Space

Voordat je begint te denken dat het hier gaat om het 8ste wereldwonder moet ik bekennen dat jeugdsentiment misschien een rol heeft gespeeld bij mijn beoordeling. Desondanks heb ik mijn best gedaan om de film met objectieve ogen te bekijken en ben ik er van overtuigd dat filmfans die een passie hebben voor rariteitjes en cult(in het bijzonder uit de jaren ’80) henzelf nog altijd gaan amuseren met deze wel heel speciaal uitziende aliens.

PS: The Chiodo Bros. mag dan wel klinken als een stel zielige clowns of 3derangs trapezeartiesten(The Fabulous Chiodoooooo’s!), in dit geval zijn het 3 talentvolle broers die zich al jarenlang specialiseren in stop-motion, make-up effecten en animatronics. Ze werkten ondermeer mee aan Elf, Tim Burton’s Vincent en Team America. Killer Klowns was tot hiertoe hun enige langspeelfilm.

UK Import Regio2

 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...