War of the Arrows (2011)
WOTA is een film die zich spiegelt aan klassieke avonturenfilms als EL Cid en Adventures of Robin Hood en de vergelijking makkelijk kan doorstaan. Net...
Piano Forest (2007)
Als we een anime bespreken in Home Cinema Junkie gaat het meestal om een sci-fi/actie-extravaganza met buitenproportionele verhaallijnen en buitensporige...
Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011)
Ethan en zijn team worden verdacht van terrorisme op Russisch grondgebied en worden vogelvrij verklaard.  Opgejaagd door de halve wereld en terwijl nog...
Sand Sharks (2011)
Al sinds Blood Beach en Pirhana2: The Spawning, weten we dat je niet alleen moet oppassen in het water, maar evengoed door iets gegrepen kan worden terwijl...
Don't Be Afraid of the Dark (2010)
Niet bang van het donker zegt u? You will be, you...will...be.Door E. Frog
09/10/2011

King of Thorn Blu-Ray

King of Thorn Blu-Ray

Kazuyoshi Katayama
Sendai Eri, Kana Hanazawa, Toshiyuki Morikawa, Sayaka Ohara, Akiko Yajima
Zie meer details
'De wereld is in de ban van het Medusa virus, zo genoemd omdat het de geïnfecteerden geleidelijk in steen verandert. Medusa doet alle andere ziekten klein bier lijken, het sterftecijfer is namelijk 100% en tast stilaan gans de bevolking aan.
Het bedrijf Venus Gate kiest 160 willekeurige mensen uit om in een kunstmatige slaap te houden tot er een geneesmiddel is gevonden. Ze gaan naar een gigantisch Schots kasteel waarin een zeer moderne faciliteit is ondergebracht dat zorgt voor de regeling van de slaapcapsules. Wanneer de groep ontwaakt lijkt er geen ziel aanwezig en groeien er overal grote doornstruiken.
En dan wordt het interessant, want uit alle hoekjes en kantjes van het kasteel komen hongerige monsters te voorschijn.
 
Het begint heel atypisch voor een anime en lijkt meer op een opener van een typische Amerikaanse survival-horror. Je krijgt het minimum aan uitleg, er worden vluchtig een paar cliché personages geïntroduceerd- de “black guy”, de moeder die haar kind is verloren, de crimineel met een gouden hart, de rijke smeerlap, enz.- en boem, je zit er plots middenin. Terwijl de ontwaakten in een rotvaart een weg door het kasteel zoeken, verdwijnen ze bij bosjes in de magen van de gekste beesten. Het deed me enorm hard denken aan Sommers’ Deep Rising(zonder twijfel nog altijd 1 van de leukste creature features van de laatste jaren) en zolang hij zich aan dat stramien houd is hij beregoed.  
Dan slaan de animeclichés toe en beginnen de doorntjes danig te prikken. De vergezochte plotwendingen zijn niet meer te tellen en zoals zo dikwijls moet de hopeloos in de knoop geraakte verhaallijn worden ontrafeld worden door een deus ex machina. Daarbovenop blijf je nog met een boel onbeantwoorde vragen zitten, en dat ondanks een speelduur van een kleine 2 uur. Ik heb geen kennis van het bronmateriaal, 6 mangas, maar ik vermoed dat er te veel inhoud was om in 1 film te rammen.
 

 
King of Thorn is een film bestaande uit 2 contrasterende delen. Het simpele eerste gedeelte waarin spanning en horror centraal staan, en het achterliggende stuk dat een pak hoger mikt en verrassend wil uitpakken, maar er uiteindelijk volledig naast schiet. Ik heb me geweldig goed geamuseerd met het eerste uur en geweldig geërgerd aan uur 2. Misschien dat meerdere kijkbeurten oplossing brengen, misschien.'

Dat was mijn conclusie na de film gezien te hebben op de 2010 editie van het BIFFF. En na een 2de kijkbeurt blijft m’n opinie grotendeels hetzelfde, wat niet kan gezegd worden van de algemene ervaring. Blijkbaar was het festival niet de aangewezen plaats om te genieten van KOT, want in een meer intiemere sfeer met de aangewezen home cinema opstelling, komen de nuances van deze anime pas aan het licht. Voorzien van een geweldige transfer in combinatie met een al even indrukwekkende geluidsmix, werd KOT een van de meest aangename home cinema ervaringen van 2011. En in een jaar waarin we zowel de huisschuddende Star Wars saga alsook de eyecandy van Pirates 4 en Tron Legacy mochten verwelkomen, wil dat al wat zeggen.

 
Rustig wakker worden zit er niet in voor deze sleeping beauties. In plaats van een tas koffie en een paar warme sloeffen, wacht ze een horde aan hongerige nachtmerries.


 
Een goeie soundmix doet soms wonderen en kan een middelmatige titel zodanig boosten dat het uiteindelijke gevoel dat je over de film hebt, helemaal anders is dan dat je hem bijvoorbeeld op TV ziet. Iets dat dubbel geld voor KOT met zijn 5.1 DTS HD Master. De mix heeft het allemaal, geweldig sfeervolle momenten met subtiele sfeereffecten, onderhuidse LFE trillingen en een werkelijk prachtige muziekondersteuning. Maar er zijn ook genoeg grote widescreenmomenten met rommelende bassen en een shitstorm(in de goeie zin) aan geluiden uit de surrounds. Waar de film je ook mee neemt, de dialoog en effecten zijn enorm zuiver en de geluidssturing is altijd perfect. 
 
Een anime op Blu staat dikwijls garant voor een verbluffend visueel traktaat, zie oa Sky Crawlers, Freedom en Ghost in the Shell 2.0. En nu kan je daar gerust KOT bij rekenen. Door de transfer is dit een kleurrijke en enorm scherp uitziende film geworden die de harmonieuze mix van handgetekende figuren en CGI-achtergronden, mooi in alle details vertegenwoordigd. Er zijn op het eerste zicht ook geen jaggies, banding of andere foutjes te ondekken. Een echt plaatje deze King of Thorn.
 

 
As vanilla as they come.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...