The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 13/08/2013

Mama (2013)

Mama (2013)

Andrés Muschietti
Jessica Chastain, Nikolaj Coster-Waldau, Megan Charpentier, Isabelle Nélisse, Daniel Kash, Javier Botet, Jane Moffat, Morgan McGarry, David Fox, Dominic Cuzzocrea,...
Zie meer details
Jeffrey heeft niet alleen zijn zakenpartners, maar daarenboven ook nog zijn vrouw vermoord.  
Overstuur door de net aangerichte ravage, neemt hij zijn twee dochters en vlucht weg van dat alles. Jarenlang zijn ze spoorloos, maar Lucas, Jeffrey’s broer, geeft de moed niet op en blijft het drietal zoeken. Wanneer hij het nieuws krijgt dat zijn nichtjes Victoria en Lilly teruggevonden werden in een afgelegen huis dicht bij een bos kan hij zijn geluk niet op. Samen met zijn vriendin Annabelle nemen ze de twee kinderen onder hun hoede, maar al snel blijkt dat ze nog een onvoorziene gast met hen mee hebben gebracht.

Toen regisseur en scenarist Andrés Muschietti telefoon kreeg van Guillermo Del Toro was de verbazing bij de man groot. Andrés en zijn zus Barbara hadden in 2008 met hun kortfilm Mama bij Guillermo behoorlijk wat indruk nagelaten. Hij was verslingerd op het concept en vooral het thema van moederliefde, verwerkt in de short. Del Toro nam Andrés bij de hand en zo kwam deze full feature versie van Mama tot stand. De verwachtingen waren bij mezelf torenhoog, want net zoals bij Splice en El Orfanato nam Del Toro hier de taak van executive producer op zich.

Mama neemt je al vanaf de begingeneriek meteen beet. Terwijl de namen van de acteurs en makers over het scherm rollen zien we in geanimeerde vorm het verhaal van de twee meisjes. Het toont ons hoe het duo al die jaren overleefd heeft. Deze aanpak zorgt ervoor dat er in een tijdspanne van een luttele drie minuten een periode van vijf jaar werd gebundeld. Goed en strak, zo hebben we het graag!

De film heeft tot op zekere hoogte mijn verwachtingen ingelost. De basis van het verhaal is dezelfde gebleven en het concept van moederliefde komt ook hier met veel nadruk aan bod. Dat gevoel is echter niet iedereen gegeven. Zo zien we hoe moeilijk Annabel het heeft wanneer ze, door de komst van Victoria en Lily, plots aan het hoofd van een echt gezin komt te staan. Lucas is door het dolle heen omdat hij zijn familie terug heeft gevonden terwijl Annabelle balanceert tussen de liefde die ze voelt voor Lucas en de haat ten opzichte van de meisjes. En dan is er nog het mysterieuze personage dat samen met de meiden meereist. De verschillende persoonlijkheden en verhalen die je voorgeschoteld krijgen zorgen voor een goeie combinatie, maar of je dat alles ook werkelijk gelooft hangt voor een groot stuk van jezelf af. Ben je bereid mee te gaan in dat alles, dan zal je enig plezier aan deze film beleven. Voor de types die graag de ene analyse opsmukken met een volgende, zal dit eerder een afknapper zijn.

De film speelt in op de emoties van zijn kijkers. Zo ben ik zelf, doorheen de speelduur, van een gespannen toestand overgegaan naar een lach en een traan. Hoe positief ik ook ben over deze Mama, toch laat hij voor mij geen verpletterende indruk na. Hij mist net dat beetje meer om echt onder mijn huid te kruipen. Verhaalmatig hunkerde ik hier en daar nog wat naar extra’s en ook visueel heeft men enkele steken laten vallen. Natuurlijk wou men niet te veel afwijken van de kortfilm, maar gezien de samenwerking met ene Del Toro en een veel hoger budget, kon hier, neen moest hier, meer uit gekomen zijn!

De sterren van deze film zijn zonder twijfel Megan Charpentier (Victoria) en Isabelle Nélisse (Lilly). Telkens zij op het scherm verschenen ontstond er magie. Nikolau Coster-Waldau speelde zowel de rol van Jeffrey als Lucas en is bekend van diverse films, maar vooral geliefd bij de fans van de TV-serie Game of Thrones. Qua acteerprestaties valt er, over de ganse lijn, eigenlijk weinig tot niets op aan te merken.

Mama is in vele opzichten kwalitatief beter dan de recente golf aan thrillers die ons ten deel zijn gevallen. Een absolute hoogvlieger is het jammer genoeg niet geworden, maar een kijkbeurt kan er zeker en vast van af!
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...