The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. Door E. Frog
21/07/2011

Monkey Magic (2007)

Monkey Magic (2007)

Kensaku Sawada
Shingo Katori, Teruyoshi Uchimura, Atsushi Itô, Eri Fukatsu, Asami Mizukawa, Koji Okura, Mikako Tabe, Nenji Kobayashi, Gorô Kishitani, Takeshi Kaga, Akiko Aitsuki,...
Zie meer details
Hij is brutaal, opvliegend, verwaand en niet van de allerslimsten. Toch is apenkoning San Goku, Monkey voor de vrienden, de beste compagnon die je naast je kan hebben in een gevecht. Met zijn magische staf die naar believen in lengte toeneemt en zijn Monkey-Fu is hij immers een geduchte tegenstander. Samen met zijn 2 vrienden, Piggy(ex-gulzigheidsduivel), Sandy(ex-waterdemon) en hun meester Tripitaka, is hij op bedevaart naar India. Uiteraard komen ze op hun lange tocht allerlei gevaren tegen die ze met vooral veel vallen en heel wat opstaan trachten te overwinnen.
Misschien hoor je wel ergens een belletje rinkelen want het is niet de eerste keer dat Monkey ten tonele verschijnt, deze film is gebaseerd op de gelijknamige martial arts fantasyreeks uit eind jaren ’70. De oorsprong van het verhaal is dan weer veel ouder. Het is een oude Chinese legende(Reis naar het Westen) die in de loop der eeuwen al talloze toneelstukken, boeken en films heeft voortgebracht en nog steeds enorm populair is in het thuisland. Zelfs in de tekenfilms van Dragon Bal vind je veel elementen van de oorspronkelijk sage terug(Goku, het vliegend wolkje, etc)

Maar hier hebben ze als uitgangspunt voornamelijk de Tv-serie gebruikt en net zoals toen is de film op sommige punten heel braaf. Het is niet bepaald van Kabouter Plop niveau, maar de film is overduidelijk gemaakt met een heel jong publiek in gedachten. Dus geen onthoofdingen, afgerukte armen die door één of ander mechanisch wapentuig worden vervangen of orgastische bloedfonteinen. Wat niet perse het einde van de pret hoeft te betekenen. Zoals het gedateerd origineel heeft het een zekere kinderlijke onschuld en joie de vivre dat enorm aanstekelijk is. Ik heb me bijvoorbeeld danig goed geamuseerd met de scène waarin het gezelschap de berg beklimt en de ene na de andere boobytrap activeert, en de toch wel spannende achtervolging tussen Monkey(op zijn vliegend wolkje) en King Silver Horn(die het luchtruim trotseert op een jetski gemaakt van rook) De CGI die gebruikt wordt, en er zit behoorlijk wat in, is allesbehalve overtuigend, but it’s all in good fun en eleveert de film qua kitschfactor hiermee tot de hoogte van het origineel. Ook fans van slapstick zullen Monkey Magic zeker en vast appreciëren, er gaan namelijk geen 2 minuten voorbij  zonder dat het hoofdpersonage in een put valt, een plank tegen zijn hoofd krijgt, of aan het ontvangende eind staat van een of ander bizar wapen(het inktvispistool en eendestaf zijn mijn onbetwiste favorieten)

Waar de makers duidelijk in de fout gaan is het gebrek aan achtergrond. Soms duikt er een oude bekende op of wordt een inside joke verteld en heeft iemand die nieuw is tot het verhaal absoluut geen benul wie dat is of waarom er nu juist zo gelachen wordt. Niet bij nagedacht of gaan ze er van uit dat we nu wel verplicht zijn om het origineel eens te proeven? Ook de echte “die-hards” zullen nog een eitje hebben te pellen met deze nieuwe versie. Het is louter een cosmetische wijziging, maar Monkey’s haarkleur is hier beige ipv donkerbruin. Voor ons lijkt dat niet zo erg, maar deze heiligschennis staat gelijk aan Boeddha weergeven met valse neus, snor en bril. Wat Monkey voor mij persoonlijk dan weer mist is het ontbreken van een slechte Engelse dub. Hier is het zoals het hoort in de originele taal, maar de hilarische dub was voor ons “westerlingen” ongetwijfeld de helft van het plezier. UK import Regio2

 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...