The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 21/07/2011

Monsters (2010)

Monsters (2010)

Gareth Edwards
Whitney Able, Scoot McNairy, Fernando Lara
Zie meer details
Gareth Edwards, schrijver en producer van “Monsters”, beleeft momenteel zijn grootste droom. Zijn debuutfilm krijgt overal staande ovaties en de weg naar Hollywood lijkt een zekerheid. Hoe hij zo ver geraakt is geef ik graag mee in deze review.
Maar eerst het verhaal, dat enkele jaren geleden begint bij een vondst van NASA. Zij hadden mogelijk buitenaards leven gevonden en wilden om zeker te zijn een sample op die welbepaalde planeet halen. Alles verliep vlot…tot op de terugreis het schip een crash maakte op de grens van de VS en Mexico. Het resultaat was dat er op die plaats een levensgevaarlijk buitenaards ras ontstond en men deze zone van de wereld moest afsluiten. En het is net in dat gebied dat persfotograaf Andrew op zoek is naar de dochter van zijn werkgever, Samantha die daar in een ziekenhuis werkt. Andrew ziet zijn taak als babysitter nauwelijks zitten, maar moet haar begeleiden naar huis waar haar verloofde wacht. Omdat Samantha liever niet naar haar oud leventje terugkeert, begint ze met evenveel tegenzin aan de ‘ontsnappingstrip’.

Meer ga ik niet verklappen over het verhaal, zo weinig mogelijk voorkennis is hier de boodschap. In veel reviews wordt deze film vergeleken met “Cloverfield” en “District 9”. Jammer, want er is geen enkel noemenswaardig raakpunt tussen de 3. Bij “Cloverfield” en konsoorten ligt de nadruk vooral op het ‘monster-gevoel’. Daartegenover is het bij “Monsters” nu net niet om een monster te doen, maar wel om het ‘roadtrip-gevoel’. De aliens die aanwezig zijn in de film kan je dan ook meer aanzien als achtergrondvulling. Niet dat ik dit slecht vind! Integendeel, de beginscène is daar een goed voorbeeld van en is om duimen en vingers af te likken.

Gareth verdiend zeker lof voor zijn manier van filmen. Alles wat je ziet is namelijk op locatie geschoten. Gratis promotie voor de desbetreffende landen… Maar voor de special effects ga je hem de hemel in prijzen. Alles, maar dan ook alles, heeft hij zelf ontwikkeld en in elkaar gestoken op zijn MacBook Pro. Je zou denken dat er eerder een dozijn van deze toestellen nodig zijn voor dergelijke film, maar zo zie je maar: waar talent en doorzettingsvermogen aanwezig zijn is the sky the limit.

Samanta (Whitney Able) en Andrew (Scoot McNairy), spelen de pannen van het dak en kan je als pure chemie bestempelen. Hun inbreng is dan ook niet gering te noemen in de sterkte van de film. Als je daarbovenop nog te weten komt dat er geen echt script was om op terug te vallen, maar enkel wat summiere hoofdlijnen, mag je best zeggen dat beiden over een uitzonderlijk talent beschikken. Gareth was niet tot een volledig script kunnen komen door een tekort aan financiële middelen. Af en toe kwam het dus op improviseren aan. De mensen die de weg van Samantha en Andrew tijdens de film kruisen zijn inwoners van die bepaalde streken die vriendelijk hun bijdrage aan deze prent wilden leveren. Zo is bvb een scène met koeien die halverwege de film zit ook complete improvisatie. Het was gewoon zo dat die koeien op dat moment daar waren. Gareth vond dat dit een meerwaarde kon betekenen voor die welbepaalde scène en huppakee, de beslissing was genomen.

Monster is een speelfilm die je zeker moet bekijken. (dit kan zelfs heel ontspannen met het vrouwtje naast je) En volgens Edwards misschien nog wel het best op de toekomstige Blu-ray schijf. Op de achtergrond zou je namelijk nieuwsflashes met breaking news moeten zien waarin Gareth ons de hints geeft hoe de aliens nu precies ontstaan zijn. Het is dus ook aangeraden dat je heel aandachtig deze film gaat bekijken (en dus misschien toch niet zo ontspannend).
Een echt low budget filmpje dat zijn roots moeiteloos weet te ontstijgen en de juiste snaar weet te bespelen. Het is een debuut waar je je hele toupet zou voor afnemen. A job well done Mr. Gareth Edwards.

 
Plaats uw reactie

Pink op 07/10/2011
Keep it cmoing, writers, this is good stuff.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...