The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 12/11/2013

Outpost: Rise of the Spetsnaz (2013)

Outpost: Rise of the Spetsnaz (2013)

Kieran Parker
Bryan Larkin, Iván Kamarás, Michael McKell,...
Zie meer details
Een groep van Russische elite-soldaten bevindt zich in maart 1945 op Duits grondgebied.
Deze Spetsnaz onderzoeken de geruchten over een mogelijk geheime bunker waar de Nazi's bizarre experimenten uitvoeren. Na een geslaagde hinderlaag op een konvooi vinden ze alvast hun eerste bewijs: een gemuteerd lijk. Echter wordt de bende na een Duitse klopjacht herleid tot slechts enkele personen die vervolgens meegenomen worden naar de effectief bestaande bunker. Uiteindelijk blijven alleen Fjodor en leider Dolokhov over wanneer ze van bevelhebber Strasser te weten komen hoe ze pogen een superieure soldaat te maken door menselijke proefkonijnen te injecteren met een serum en die daarna bloot te stellen aan extreme druk en temperatuur. Dat die daardoor fysiek veranderen in afzichtelijke wezens nemen ze er graag bij. De gewonde Fjodor ondergaat diezelfde behandeling waarna beide mannen opgesloten worden in afzonderlijke cellen. Op dat moment neemt de ervaren Dolokhov het heft in handen: hij weet te ontsnappen en gaat op zoek naar Fjodor om samen met hem deze nachtmerrie te ontvluchten.

Outpost: Rise of the Spetsnaz, oftewel Outpost III, is de prequel op de verrassende hit uit 2007 waarin we voor het eerst in deze trilogie kennis mochten maken met Nazi zombies. Na een minder gesmaakte sequel in 2012, Outpost: Black Sun, besloot de bedenker van het originele verhaal en producer van beide films Kieran Parker dat hij voor de derde film in de regie-stoel wou gaan zitten. Op papier misschien wel de meest adequate man om een prequel in goeie banen te leiden, maar wist hij uiteindelijk een onderhoudende film af te leveren?

Wat Rise of the Spetsnaz typeert, is dat de film hoogtes noch diepe laagtes kent. Een stelling die van toepassing is op nagenoeg alle aspecten van de film. Cinematografie, wardrobe, montage, set-design, make-up,… Het ziet er allemaal goed uit, maar er is niets dat je van je sokken weet te blazen. Het feit dat nagenoeg alle gore shots CGI-loos zijn, valt zonder enige twijfel toe te juichen al mocht er gerust nog wat creatiever omgesprongen zijn met het bloedvergieten. Qua scenario valt er nog het meeste op te merken aangezien dat nogal heftig schommelt. Zo wordt de spanningsboog met momenten goed opgebouwd, de eerste tien minuten van de film zijn bijvoorbeeld voorbij voor je het weet, maar slaagt scenarist Rae Burton er toch niet in het tempo hoog te houden. Grootste boosdoener hiervan zijn de dialogen die veel te veel clichés bevatten om de periodes tussen twee actiescènes op aangename manier te overbruggen. Combineer dit feit met een bijzonder voorspelbaar plot en onbestaande karakterontwikkeling met als gevolg dat de weegschaal op vlak van script eerder naar de negatieve kant begint te hellen.

Over clichés gesproken: zelfs zonder de film gezien te hebben, kan je het trio hoofdpersonages zo voor de geest halen. Twee spierbundels die opvallend hard hun best doen om Engels te praten met een geloofwaardig Russisch accent, daardoor net jammerlijk falend, en een schriel manneke die hetzelfde probeert met een Duits accent. Vooral acteur Bryan Larkin (Dolokhov) komt hier het meest gehavend uit: ontegensprekelijk opgevoerd als de held van de film, loopt die toch wat gebukt onder de ondermaatse dialogen en flauwe one-liners. Aan de positieve kant van de balans valt dan wel op te tekenen dat Outpost III slaagt in de absolute essentie van een prequel: een link leggen naar de originele film. Rise of the Spetsnaz geeft een soort van origine aan de Nazi ondoden, hoe oppervlakkig dan ook, en is daardoor uiteindelijk geen valse noot in het Outpost-universum.

Hoewel ik nooit echt begrepen heb waarom zovelen Outpost een warm hart toedragen, al snap ik de B-movie en pulp knipogen, is de originele film uit 2007 onbetwistbaar het sterkste deel uit de reeks. De prequel valt uiteindelijk slechts in de categorie 'aardig', je weet hem uit te zitten zonder je te vervelen al is er niets wat de film echt de moeite maakt of de mindere aspecten ervan kan verdoezelen. Speel je met het idee om een Outpost marathon te houden en beschouw je deze Rise of the Spetsnaz als een opwarmertje, dan dekt die titel volledig de lading.

(Distributeur: Splendid Film / Vanaf oktober verkrijgbaar in de gekende multimedia stores)Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...