The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 18/01/2013

Planzet (2010)

Planzet (2010)

Jun Awazu
Kaori Ishihara, Masami Iwasaki, Mamoru Miyano, Junko Takeuchi, Yuka Terazaki, Kenjirô Tsuda, Yûsaku Yara
Zie meer details
Er zijn films die meer dan drie uur duren en toch elke minuut fascineren. Anderen duren nog geen 90 minuten en laten evenzeer een onuitwisbare indruk achter. Planzet duurt precies 53 minuten en dat is 53 minuten te lang.Eén minuut. Dat is hoe lang je nodig hebt om te realiseren dat je zojuist een misbaksel van formaat in de DVD-speler hebt gestoken. De cover zag er zo veelbelovend uit, maar als je het minimalistische menu bent gepasseerd ben je plots tien jaar terug in de tijd: personages bewegen houterig, lippen lijken andere woorden uit te spreken dan hetgeen je hoort en de omgevingen zijn doods. Planzet ziet eruit als een vluchtig in elkaar geflanst tussenfilmpje van een low-budget computerspel, maar is echt een volwaardige film die nu ook in de lokale DVD-shop te verkrijgen is. Bespaar je echter het geld en de moeite, want dit is nu al één van de belangrijkste kandidaten voor de slechtste film die ik in 2013 heb gezien. Lees en huiver.
 
In het jaar 2047 wordt de aarde aangevallen door een buitenaards ras genaamd FOS. De aliens smelten de ijskappen en verwoesten vrijwel alles dat daarna niet door de zee was verzwolgen. De overgebleven restanten van de mensheid verenigen zich en bouwen een schild dat toekomstige aanvallen van de FOS voorkomt. In 2053 besluit men dat het genoeg is geweest en wordt een plan in werking gesteld dat het schild tijdelijk uitschakelt om een kanon te kunnen afvuren en zo de FOS volledig uit te roeien. Akeshima Taishi, die zijn vader verloor door de FOS, neemt plaats in een mech om het kanon te verdedigen en wraak te nemen.

Bovenstaande wordt in een sneltreinvaart op je netvlies afgevuurd, waarbij in het begin geprobeerd wordt met geforceerde emotionele scènes je betrokken te laten worden bij de personages. Deze poging faalt jammerlijk, niet alleen door de slechte dialogen en snelheid waarmee dit alles voorbij flitst, maar voornamelijk door het eerder genoemde gebrek aan visuele kracht. Het is moeilijk een personage serieus te nemen dat moeite lijkt te hebben met de simpelste handelingen en waarvan bij het praten de mond als die van een goudvis snakkend naar adem beweegt. De voice-acting is daarnaast niet erg sterk en de acteurs lijken moeite te hebben de emoties te doseren, hetgeen resulteert in ongeloofwaardige reacties en handelingen die uit de lucht vallen. De logica in het verhaal en die van de personages is ver te zoeken en gaat steeds meer irriteren, waardoor die 53 minuten plots erg lang lijken te duren.

En dan zijn we er nog niet, want er is nog een vrachtlading aan andere kritiek die mijn punt andermaal duidelijk zou maken. Van de knullige muziek tot de onlogische camerastandpunten en -bewegingen, het lijstje gebreken is belachelijk lang. Laat ik je die echter besparen, want er is eigenlijk maar één ding dat je uit deze recensie moet onthouden: mocht je Planzet ooit in de schappen zien liggen, loop dan door of kijk verder. Elke cent of minuut die je aan dit prul denkt te besteden is er één teveel. Het is ongelooflijk dat hetzelfde bedrijf dat ons de parels van Makoto Shinkai (5 Centimeters Per Second) schonk, dit heeft voortgebracht. Laten we Planzet dan maar zien als een foutje en het snel vergeten, zodat we ons kunnen richten op films en series die de aandacht wél waard zijn.
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...