War of the Arrows (2011)
WOTA is een film die zich spiegelt aan klassieke avonturenfilms als EL Cid en Adventures of Robin Hood en de vergelijking makkelijk kan doorstaan. Net...
Piano Forest (2007)
Als we een anime bespreken in Home Cinema Junkie gaat het meestal om een sci-fi/actie-extravaganza met buitenproportionele verhaallijnen en buitensporige...
Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011)
Ethan en zijn team worden verdacht van terrorisme op Russisch grondgebied en worden vogelvrij verklaard.  Opgejaagd door de halve wereld en terwijl nog...
Sand Sharks (2011)
Al sinds Blood Beach en Pirhana2: The Spawning, weten we dat je niet alleen moet oppassen in het water, maar evengoed door iets gegrepen kan worden terwijl...
Don't Be Afraid of the Dark (2010)
Niet bang van het donker zegt u? You will be, you...will...be.Door E. Frog
05/10/2011

Priest Unrated DVD

Priest Unrated DVD

Scott Charles Stewart
Paul Bettany, Karl Urban, Cam Gigandet, Maggie Q, Lily Collins, Brad Dourif, Stephen Moyer, Christopher Plummer, Alan Dale, Mädchen Amick, Jacob Hopkins, Dave Florek,...
Zie meer details
De eeuwendurende oorlog tussen mens en vampier heeft de aarde in een kale woestenij veranderd. Ondertussen heeft de strijd een zekere padstelling bereikt en beide rassen trekken zich terug. De orde van priesterkrijgers, de mensheid haar grootste wapen, wordt eerloos ontbonden en door de kerk verboden om ooit nog de wapens op te nemen. Ze worden net als alle andere mensen verplicht om te leven in grote door de kerk gecontroleerde steden waar recht en vrijheid een ding uit het verleden is. 
Tot een van de priesters zijn nichtje wordt ontvoerd door een horde bloeddorstige vampiers en hij niet anders kan dan de wet breken en achter haar aan te gaan.
 
Priest kan je het best vergelijken met een kind dat net een grote bak splinternieuw speelgoed heeft gekregen, tot de rand gevuld, en verwoed aan het spelen is geslagen bij het zien van al die cool uitziende kungfu priesters, blitse vehikels en tot de verbeelding sprekende monsters. Het jongentje, het is overduidelijk jongensspeelgoed, heeft op de achterkant van de verpakking aandachtig de verhaallijn gelezen en heeft zich een idee gevormd wie iedereen is en hoe de onderlinge verhoudingen tussen deze personages zijn. Spijtig genoeg heeft het jongentje geen fantasie. Hij kan alleen een vormloos en simpel scenario bedenken waarin zijn nieuwe aanwinsten weinig meer doen dan tegen elkaar opbotsen en ‘pang’ tegen mekaar roepen.
 
En daarmee is Priest de zoveelste dit jaar in de “net niet” categorie, een niche waar oa ook Skyline en Season of the Witch toe behoren. Ze hebben meestal een budget waar je al iets mee kan doen, een fantastisch uitgangspunt, sommige zelfs veelbelovende personages, maar ook een eeuwige amateur in de regiestoel. De film is al beter dan Scott Stewart zijn eerste, Legion, maar vooraleer hij met een echt goeie film afkomt heb je van de gespendeerde budgetten waarschijnlijk 20 keer heel Afrika eten kunnen geven. Een vlieger die ook op gaat voor de Strause broers trouwens. Al is het niet alleen Stewart’s schuld, een doordeweeks script boordevol plotgaten, draagt hier ook z’n steentje bij. 
 

 
Maar zoals velen in die categorie is Priest best wel een amusante film, op voorwaarde dat je er niet te veel van verwacht. Het grim toekomstbeeld dat hier geschetst wordt is best interessant en ziet er bovendien geweldig uit. De film is gesitueerd na de grote oorlog, met de vampiers die zich hebben teruggetrokken onder de grond en de mensen levend in hoogtechnologische, ommuurde vestingen. In deze door de kerk geregeerde, middeleeuws aandoende steden is het altijd donker en loopt de bevolking rond met het gevoel van eeuwige zonde. De bevolking word namelijk 24 uur gecontroleerd door camera’s en door een rond de klok blootstelling aan kerkpropaganda een constant schuldgevoel aangepraat. Een unieke toets dat doet denken aan een futuristische vorm van de inquisitie. 
Alles is trouwens mooi afgewerkt(buiten de nogal generiek uitziende vampiers) wat niet echt verwonderlijk is. Stewart was vroeger namelijk SFX supervisor bij oa The lost World, Goblet of Fire en Superman Returns. De visuele stijl van Priest doet de Underworld films er in vergelijk bedroevend low-key uitzien. 
 
Net zoals bij Legion is Paul Bettany van de partij en net zoals toen geeft de man blijk dat hij de rol van actieheld best kan dragen. De juiste, niet overdreven, fysiek, een zeker charisma en echt acteertalent, een dodelijke combinatie waar de Channing Tatum’s van deze wereld nog altijd niet tegen opkunnen. Bettany is dan ook de drijvende kracht achter de film. Waren alleen zijn dialoog en actiescènes maar wat degelijk. En over verkwisting gesproken, Karl Urban, die hier een spitting image speelt van ‘the man with no name’, maar dan met lange puntige tanden, eigent zich iedere keer hij in beeld is de film toe, alleen kan je zijn scènes op 1 hand tellen. 

Priest en zijn 2 metgezellen gaan op onderzoek in een verlaten vampiernest, een gigantische cocon die er uit ziet als een termietennest, maar zo groot is als een kathedraal. Een moment als dit zat er al in talloze films maar mist nog steeds zijn uitwerking niet. It’s quiet…too quiet!
 
Oei, een DVD-bespreking in Home Cinema Junkie. Wat wordt het volgende, een recensie van een film op Betamax? Nee, we proberen normaal het best uitziende format te bespreken, (3D gaan we nog eventjes uit de weg) maar deze keer kregen we enkel een DVD-exemplaar in de bus. Uiteindelijk geen ramp want Priest ziet er frickin’ goed op DVD. Uitzonderlijk contrastrijke scènes, perfecte zwartwaardes en voor standaard resolutie behoorlijk scherp, zelfs opgeblazen tot projectorgrootte is de film verbluffend om te zien. Het beeld ziet er wat bleek uit, maar dat is dan weer de keuze van de regisseur en de cinematograaf. Al heeft de film te kampen met de beperkingen en foutjes die het format met zich mee brengt, deze transfer mag gezien worden. Dus als dat enige indicatie is voor de blu…
 
  
Ook op dit vlak doet Sony het goed. Er is wel degelijk een verschil tussen een DD 5.1 mix en DTS HD master 5.1. In getalletjes uitgedrukt verdwijnt zo’n DD natuurlijk in het niets, maar laten we het verschil maar uitdrukken in wat we effectief horen. Een HD soundtrack klinkt voller, scherper en hoe moet ik het zeggen, zelfzekerder, maar Priest tast echt de grenzen af wat mogelijk is in DD 5.1. Het had voor mijn part nog iets meer bombastisch mogen zijn, maar qua omgevingsgeluid, effectensturing en zuiverheid behoort dit tot het beste wat DVD te bieden heeft. 
 
Een leuke Commentary Track, Deleted Scenes en 2 interessante docu’s: The Bloody Frontier en Tool of the Trade. 
 
Plaats uw reactie

marc op 08/10/2011
Vond deze zeer zwak alleen karl urban red de film
Lilian op 08/10/2011
Hagar, gij hier ;-)
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...