War of the Arrows (2011)
WOTA is een film die zich spiegelt aan klassieke avonturenfilms als EL Cid en Adventures of Robin Hood en de vergelijking makkelijk kan doorstaan. Net...
Piano Forest (2007)
Als we een anime bespreken in Home Cinema Junkie gaat het meestal om een sci-fi/actie-extravaganza met buitenproportionele verhaallijnen en buitensporige...
Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011)
Ethan en zijn team worden verdacht van terrorisme op Russisch grondgebied en worden vogelvrij verklaard.  Opgejaagd door de halve wereld en terwijl nog...
Sand Sharks (2011)
Al sinds Blood Beach en Pirhana2: The Spawning, weten we dat je niet alleen moet oppassen in het water, maar evengoed door iets gegrepen kan worden terwijl...
Don't Be Afraid of the Dark (2010)
Niet bang van het donker zegt u? You will be, you...will...be.20/12/2011

Stake Land (2010)

Stake Land (2010)

Jim Mickle
Danielle Harris, Kelly McGillis, Connor Paolo, Michael Cerveris, Bonnie Dennison, Nick Damici, Sean Nelson, Chance Kelly, Marianne Hagan, Adam Scarimbolo, Traci Hovel, Eilis...
Zie meer details
In dit verhaal volgen we Martin en zijn mentor Mister. De twee voeren een kruistocht doorheen een postapocalyptisch Amerika dat overspoeld wordt door bloeddorstige vampiers op zoek naar hun laatste prooi. 
Mister kunnen we kenmerken als een “je mon fou”-type. Met een staak in de hand, maar ook andere accessoires probeert hij in deze donkere tijden nieuwe hoop te brengen. Het doden van de op bloed beluste wezens is zijn enige doel. Helaas kan hij niet verhinderen dat de familie van Martin ten prooi valt tijdens een aanval.
 
Mister probeert de vaderrol voor Martin in te vullen. En zoals het een goede huisvader betaamt wil hij er alles aan doen om zijn pseudozoon naar een veilige plek te loodsen ver weg van de chaos, pijn en verdriet die momenteel in zijn leven heersen. Ver weg naar het Noorden zou die plek wel eens kunnen bestaan. De koude blijkt de vampiers af te schrikken. 
 
Ze vatten hun trip aan. Maar tijdens deze tocht moeten ze blijkbaar niet alleen voor de bloedzuigers op hun hoede te zijn. Religie blijkt in deze benarde tijden bij heel wat mensen meer en meer van belang te zijn. Mensen richten hun laatste strohalm hoop op het bovennatuurlijke. Jebedia, een charismatische man speelt hierin een belangrijke rol. Zijn boodschap is er een van ridicule aard: de vampieren zouden het werk van God uitvoeren. Hun taak is de wereld verlossen van alle zondaars. Zijn boodschap mist zijn effect niet. Hij bouwt een machtspositie uit en bij de aanwezige redneck populatie kan hij heel wat aanhang bekomen. Een confrontatie met ons duo lijkt onontkoombaar. Het laatste wat ik van het verhaal wil lossen, is dat hun reisje er eentje met vele hindernissen zal worden. Maar had je dan ook iets anders verwacht?
 

 
Jim Mickle mocht in 2007 op het BIFFF zijn debuut film ‘Mulberry Street’ aan ons voorstellen en nu is hij terug met ‘Stake Land’. Na zijn debuut werd Mickle bejubeld om zijn creativiteit en inventiviteit, met een habbekrats kon de man een meer dan degelijke B-film maken. Met dit in gedachten, beloofde zijn carrière een vliegende start te nemen. Toch werd het na zijn debuut stilletjes en bleef het ook stil tot 2010.
Never change a winning team moet Mickle gedacht hebben. Niet enkel geeft hij terug de hoofdrol aan Nick Damici, maar samen zijn ze ook de drijvende kracht achter het scenario. Een krachtig verhaal zo blijkt. Hoe verder de film vordert, hoe meer sympathie je gaat kweken voor de personages, in het bijzonder de mysterieuze Mister.
 
We worden de laatste tijd met “creatures of the night" rond de oren geslagen. Toch gaan liefhebbers van de serie True Blood in deze film zeker hun gading kunnen vinden. Ook mensen die ‘The Road’ goed vonden, mogen op hun beide oren slapen. Verwacht met deze film echter geen ‘Twilight’-escapades of ‘Zombieland’-toestanden. Dan ben je er namelijk aan voor de moeite. De film bezit een duidelijk westernsfeertje en heeft goeie actiemomenten gecombineerd met leuke one-liners. Het verhaal kan je als een road trip omschrijven met een sterke focus op het ontwikkelen en onderhouden van menselijke relaties. Voor dit alles heb je toch wel acteurs nodig die het geheel kunnen dragen. De twee hoofdrolspelers slagen met glans.
 

 
Mickle toont met ‘Stake Land’ dat hij weet waarmee hij bezig is. Wat hij in zijn hoofd vorm heeft gegeven, heeft hij ook schitterend voor ons op het scherm getoverd. Hij schetst een perfect postapocalystische setting die overheerst wordt met hordes old-school vampieren. De montage wordt ondersteund door een sublieme soundtrack die je volledig mee neemt. 
 
Ik draag de film hoog in het vaandel omdat het verrassend is wat hij allemaal heeft kunnen realiseren met een beperkt budget. Het vakmanschap en de visie van Mickle kan ik alleen maar bewonderen. ‘Stakeland’ is een meer dan degelijke B-film die andere gecatalogeerde topfilms een poepje laat ruiken.  
Incoming! Aanhangers van een vampiercult vinder er blijkbaar lol in om af en toe wat bloedzuigers uit een helicopter te gooien om zo dorpen en steden te infecteren. 
 
Geschoten met de gebruiksvriendelijke en relatief goedkope -en momenteel favoriete camera van zowat iedereen die serieus met film bezig is- Red One camera, ziet Stake Land er behoorlijk goed uit. Het kan nooit doorgaan voor een megaproductie, maar SL kan rekenen op scherp beeld met een minimum aan noise. Ook wanneer de film in de laatste helft door een blauwe kleurenfilter wordt gehaald blijft alles er vrij natuurlijk uitzien. ‘s Nachts duiken er echter regelmatig problemen op. Zo daalt het contrast soms drastisch waardoor het beeld er erg afgewassen uitziet en zijn de nachten soms blauw of grijs ipv mooi diep zwart.
 

 
Het geluid is eveneens een middle of the road affaire. De film is natuurlijk geen blockbuster op steroids maar zelfs voor een lowkey affaire als dit blijft het achteraan vrij rustig. Er is weinig of geen omgevingsgeluid op te merken en het is enkel voor muziek en tijdens de gevechten dat er in de surrounds actie zit. Al kan je het nooit echt dynamisch noemen.
 
Making of
Director’s Production Diaries
Character prequels
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...