The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 11/04/2013

Tai Chi Zero (2012)

Tai Chi Zero (2012)

Stephen Fung
Hark-On Fung, Stephen Fung, Yuan Xiaochao, Qi Shu, Wai-keung Lau, Siu-Lung Leung, Angelababy, Eddie Peng, Di Wu, Sicheng Chen, Shui-Fan Fung, Naijin Xiong, Tony Leung Ka Fai, Da Ying, Mandy Lieu,...
Zie meer details
Yang Lu Chan wordt geboren met een klein vlezig hoorntje op zijn voorhoofd en wordt hierdoor smalend The Freak genoemd.
Al van kinds af aan is de jongen gebiologeerd door alles wat met gevechtssport te maken heeft. Bovendien bezit hij de gave om elke beweging die hij ziet, zich onmiddellijk eigen te maken. Wanneer zijn moeder het leven laat, komt hij in de handen van een rondreizend gezelschap waarvan de leider een dikke tien jaar later, in het midden van de Qing-dynastie, aan het hoofd staat van de Divine Truth Cult. Tijdens een groots gevecht zien we hoe Yang Lu een mep krijgt op zijn vlezig extraatje, genaamd Three Blossoms of the Crown, waarna zijn echte krachten ontketend worden.

Echter is dat voor de jongen zelf geen goeie zaak. Hij heeft namelijk een verkeerde soort Kung Fu onder de knie die, gepaard met het af en toe inschakelen van de superkrachten, er voor zorgt dat zijn levenskrachten afnemen. Hij krijgt dan ook het advies om richting Chen Village te trekken en er Chen Style Tai Chi te leren om zo een vroege dood af te kunnen wenden. Eenmaal aangekomen, wordt hij echter overal afgewimpeld en zelfs aangevallen waarna het dorpje plots onder gevaar komt te liggen. Een ex-inwoner die in het buitenland ging studeren wil er een treinspoor aanleggen, maar daarvoor moet Chen Village wel wijken. Yang Lu bevindt zich dus plots in het midden van een nieuwe strijd, maar zal hij de inwoners kunnen helpen?

Tai Chi Zero is een mengelmoes van diverse stijlen, zowel oud als nieuw. Het veelvuldig gebruik van wires tijdens de sprongen en gevechten doen denken aan Crouching Tiger, Hidden Dragon terwijl de komische en grafische aspecten duidelijk geïnspireerd werden door films als Kung Fu Hustle, Scott Pilgrim vs. The World,… De choreografieën van de gevechten zelf zien er bovendien zeker puik uit en dat is en blijft toch het belangrijkste aspect van dergelijke film. Echter doet de mix van dit alles de film wat teniet. Door de ene omschreven als visueel uitmuntend en door de andere als veel geflits maar weinig inhoud, hoort Tai Chi Zero uiteindelijk daar ergens tussenin thuis.

Wat alles wat jammer maakt is dat er de premisse er zeker is, maar dat daar in deze film weinig mee wordt gedaan. De superkrachten van het hoofdpersonage zien we bijvoorbeeld eigenlijk nooit echt, want buiten de intro moet / mag hij er nooit gebruik van maken. Lu Chan wordt trouwens op leuke manier vertolkt door Yuan Xiaochao die de naïviteit en innemendheid van het personage netjes weergeeft. Toegegeven, er is geen enkele rol die in Tai Chi Zero echt veel diepgang krijgt, maar toch wekt dat niet echt irritatie op. Bovendien ziet alles er ook wel puik uit: de sets, de wardrobe, de camerabewegingen,… Stylistisch valt er weinig op aan te merken waardoor het geheel, geholpen door de vele effecten, over de ganse lijn lekker weg kijkt. Al moet ik toegeven dat sommige grafische elementen na verloop van tijd iets te vaak herhaald worden.

Mijn grootste probleem met Tai Chi Zero is dat die enkele weken later gevolgd werd door Tai Chi Hero waardoor deze eerste film aanvoelt als iets wat je toch een beetje aan het lijntje houdt. Regisseur Stephen Fung, die hier ook het personage van Nan voor zijn rekening neemt, geeft ons een inleiding van zo'n twintig minuten waarna hij opteert om de antwoorden daarvan pas in de sequel vrij te geven. Wat de hoofdzaak moest zijn, wordt een bijzaak door het introduceren van nieuwe personages en een andere verhaallijn die de voorkeur krijgt. Dat hij er alsnog in slaagt om het geheel onderhoudend te maken en je op het einde zelfs te doen uitkijken naar Tai Chi Hero, verdient een dikke pluim al blijf je toch wel wat op je honger zitten.
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...