The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 08/02/2013

Taiketsu (2007)

Taiketsu (2007)

Sven Knüppel
Fabian Monasterios, Cécile Decker, Justus Beckmann, Jens Ristedt, Liane Siems, Sarah Diener, Yuri Beckers, Johanna Malsch, Mirko Thiele, Stephan Schreck, Tayfun Baydar,...
Zie meer details
In een of andere post-apocalyptische wereld probeert men een nieuwe variant van Babylon te creëren.
Er is een duidelijke scheiding der standen aangezien de klonen, oftewel Immunen, hoog in de lucht hun ding mogen doen terwijl het werkvolk probeert te overleven of ploeterend geld te verdienen. Zo is er een bloeiende zwarte markt in organen, besteelt een taxi-chauffeur zoveel mogelijk klanten om zijn transplantaten af te betalen en kunnen moderne gladiatoren in het bloederige Slaughterball snel rijk worden. Echter heerst er zoveel onvrede dat een opstand onvermijdbaar lijkt. Bestaat er wel zoiets als een ideale samenleving?

Wanneer je een DVD bekijkt, kan je soms vooraf al wat inschatten of je een al dan niet boeiend anderhalf uur in het verschiet hebt liggen. De te hanteren criteria hiervoor zijn onder andere of het schijfje kort na de filmrelease op de markt werd gebracht, of er veel foto's online te vinden zijn, er al een aantal reviews over werden geschreven, de regisseur recentere films op zijn/haar palmares heeft staan,… Bij Taiketsu is het antwoord hierop telkens 'neen', er zat trouwens maar liefst vijf jaar tussen de release van de film (2007) en de DVD (2012), en dat lijkt niet echt een goed begin. Let wel, sluitend zijn die criteria nooit want een pareltje kan natuurlijk altijd onder de radar blijven!

Jammer genoeg blijken die voor Taiketsu absoluut wel te kloppen want de film is een rommeltje. Dacht je nog aan een moderne variant van Metropolis bij het lezen van de tweede zin uit mijn intro dan was dat niet geheel onterecht, al moet je enige hoop op iets gelijkaardig onmiddellijk opbergen. Na het bekijken van de film schiet er mij telkens, hoe hard ik mijn best ook doe, maar een enkel woord te binnen om de prent te omschrijven en dat is 'knuddig'. Als eerste is er het bizarre feit om de Duitse cast de ganse speelduur in hun moedertaal te laten acteren om daarna in post-productie 90% van de dialogen door diezelfde acteurs in het Engels te laten dubben. Geef de personages dan nog eens bijna allemaal een Japans klinkende naam mee en introduceer ze, samen met iedere locatie, door een soort stripballonnetje met Duitse tekst. Ziedaar, uw brein is een kronkel rijker.

Visueel zit het ook niet snor. Zowat alles in de film is CGI en ook die is… knuddig. Voor een film uit 2007 staat alles precies nog op het niveau van de tussenfilmpjes van een Playstation 1 spel. Het weinige budget van de film ging trouwens zeker niet naar een loods waar de acteurs in alle vrijheid voor een gigantische green key konden bewegen. Telkens er meerdere mensen in beeld komen, staan die allemaal zo dicht tegen elkaar aan dat je er als kijker ongemakkelijk van zou worden. De kleurcorrectie had ik dan weer niet slecht kunnen noemen, de weinige saturatie helpt het in kaart brengen van een wereld in puin, ware het niet dat er continu witte plekken in beeld zijn waar werkelijk niets meer van detail in op te merken valt. Verder staat iedereen zo theatraal te acteren, met als uitschieter de afschuwelijke Justus Beckmann (Joe Hamamoto), dat het geheel bijna onbekijkbaar wordt.

Het eerste kwartier is bovendien zo'n gigantische opsomming aan personages en locaties dat je er licht in je hoofd door wordt. Gelukkig gaat het tempo hierna (drastisch) naar beneden waarna je ongeveer kunt vatten wat er aan de hand is. Op een gegeven moment begint het besef zelfs te dagen dat regisseur en scenarist Sven Knüppel misschien wel degelijk iets te vertellen heeft, al wordt die kiem gesmoord door de hierboven aangehaalde meters aan amateuristische potgrond. Finaal probeer je best je film ook niet interessanter te maken dan die is. Zinnetjes als 'You are your own maker' of de Nederlandse variant 'Je hebt je eigen lot in handen' moet je kunnen staven met je verhaal. Als die vlieger niet opgaat voor alle hoofdpersonages (wat is trouwens de relevantie van het meisje in het blauwe konijnenpak dat in het puin zoekt naar speelgoed? De onschuld?) laat je dit best achterwege.
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...