The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 22/05/2013

Thale (2012)

Thale (2012)

Aleksander Nordaas
De Scandinavische folklore bezit iets magisch, maar vooral iets 'donker'. 
Door de eeuwen heen zijn diverse verhalen en legendes gevormd die nog steeds vaak verteld worden. Vorig jaar werd Trolljegeren, door ons beloond met 4 lookballen, geprojecteerd op het BIFFF. Thale was dit jaar de film die de Noorse eer hoog moest houden.

In de film volgen we Elvis en Leo. Hun taak bestaat erin het nodige opkuiswerk te verrichten nadat een misdrijf of misdaad gepleegd werd. Op een dag worden ze gevraagd om een afgelegen hut schoon te gaan maken. Dit keer is hun taak echt wel een dirty job. De persoon die aan zijn einde kwam in de hut werd door de politiediensten namelijk maar voor de helft terug gevonden. Niet alleen wordt van Elvis en Leo verwacht de hut terug netjes te maken, ook het vinden van de resterende ‘stukken’ in de ongerepte natuur staat op het to-do lijstje. Als ze tijdens hun zoektocht op een verdoken kelder botsen, denken de twee dat de klus geklaard is. Ze vermoeden dat ze de ontbrekende lichaamsdelen hier wel zullen vinden. Echter wacht hen een grotere verrassing aangezien de eigenaar van de hut in de kelder een geheim verborg. Wanneer de twee kameraden de kelder betreden vinden ze er namelijk een jonge naakte vrouw. Voor hun ogen stapt ze uit een bad, gevuld met een witte substantie...

De eerste films die we uit Noorwegen te zien kregen, situeerden zich meer in het slasher genre. Hierbij denk ik aan Cold Prey en Død snø. Meer en meer zien we dat het Noorse genre evolueert richting horror geïnjecteerd met een vleugje fantasy. De hierboven reeds aangehaalde Troll Hunter, Marianne, Wither en Mara zijn titels die we gerust aanraders mogen noemen. Ditmaal echter geen trollen noch elfjes die in Thale opduiken. In deze film worden we ondergedompeld in de wereld van de Hundra.

Thale focust zich vooral op het karakter van de gevonden vrouw. Het mysterie rond haar wordt stap voor stap ontrafeld. Vooral de wijze waarop men dit heeft aangepakt, is goed gedaan. De vrouw in kwestie kan namelijk niet praten en de man die haar gevangen hield, is dood. Hoe kunnen de vele vraagtekens rond het bestaan van de kelder en de vrouw dan opgelost worden? Wel, in kelder staan een radio en een hele hoop tapes waardoor we toch enkele antwoorden op onze vragen krijgen. Die aanpak past wel in het verhaal en zorgde ook financieel voor een meevaller.

Het probleem van de film is dat de vraagtekens iets te vlug opgelost worden. De puzzelstukjes vallen net iets te snel op hun plaats. Men kan niet lang genoeg teren op het ongewisse. We zien bijvoorbeeld juist buiten de hut vaak schimmen opduiken en die geven te veel prijs. Je krijgt een gevoel dat veel zaken voorgekauwd zijn en ook die mokerslag die op het einde moet vallen, komt maar niet. Jammer! Al bij al is Thale toch wel een film die je gezien moet hebben. De cast is beperkt, maar ze dragen wel allen hun steentje bij. Onze vrienden Leo en Elvis krijgen bijvoorbeeld enige diepgang en invulling met zich mee, waardoor ze doorheen de speelduur effectief groeien en verschillende karaktertrekjes demonstreren.

Dit alles zorgt ervoor dat regisseur Aleksander Nordaas een goeie Noorse fantasy film wist af te leveren!
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...