The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 13/06/2011

The Cellar (2003)

The Cellar (2003)

aka The House at the End of the Road

aka The House at the End of the Road
Martin Kjellberg, Nils Wåhlin
Mattias Ohlsson, Sandra Tordardottir, Henrik Danielsson, David Clausson, David Weiss, Pale Olofsson, Jeanette Adner, Lars Kjellberg, Ester Bager, Lars-Erik Wåhlin, Nils...
Zie meer details
Iedereen weet dat het maken van een eindwerk, teneinde te slagen in je studies, een belangrijke taak is. Het is ook daarom dat vier bevriende studenten van de kunstacademy besluiten om rust en inspiratie te zoeken in de bossen. Vol met goede bedoelingen en een koffer met de nodige alcoholische dranken zetten ze hun reis in. Het gehuurde huisje ligt blijkbaar goed verscholen in de bossen, want pas na een zoektochtje kunnen ze het vinden. Eén van de vier, Jonas, heeft echter niet zo’n goed gevoel bij het huis. Dit wordt alleen maar versterkt wanneer hij een schaduw bij het raam ziet. Eenmaal binnen lijkt alles normaal. De groep is moe en duikt onder de lakens. Maar niet voor lang… Jessica begint plots te slaapwandelen en wordt naar de kelder getrokken. Jonas krijgt daarentegen een enorm gevoel van bezetenheid. Al vlug merken ze dat ze dit vakantiehuisje beter nooit betreden hadden.
The Cellar is gemaakt in 2003, maar krijgt nu pas zijn DVD release. Ik kreeg hem te zien op Razor, al was het niet meteen de film die ik in gedachten had, mede doordat het programmaboekje een andere omschrijving gaf. Toch ben ik wel blij dat we deze film te zien kregen. Het verhaal op zich is niets nieuws en is perfect materiaal voor een slasher. Gelukkig is het dat niet geworden, Martin Kjellberg en Nils Wåhlin gaan meer voor sfeer en onzichtbare dreiging. De film gaf me hetzelfde gevoel als ‘Session 9’. Enkel is bij de film van Brad Anderson het verhaal gevoelig sterker.

Daar wringt dan ook het schoentje. Bij deze film moet je niet verwachten dat je bij punt A vertrekt en zal eindigen bij punt B. De film laat veel ruimte voor interpretatie, wat ik natuurlijk aanmoedig, maar in dit geval is het iets te veel. De eerste keer dat je de aftiteling over het scherm ziet rollen zit je dan ook met een blik in het oneindige te staren. Ik zeg de eerste keer, want ik wil hem beslist nog zien. Ondanks zijn zwakke script kruipt de sfeer en de geheimzinnigheid zodanig onder de huid, dat de film je dagenlang zal bezig houden. Dus wacht ik vol ongeduld op kijkbeurt 2, zodanig kan ik hem misschien toch nog van een 3 sterren ranking voorzien. En hiermee verklap ik al deels  mijn eindscore.

Omdat hij niet onmiddellijk een DVD release krijgt, wordt hij door bepaalde personen automatisch als waardeloos bestempeld. Misschien is het dat ook wel, maar dan toch crap gemaakt met een zweem van liefde, passie en enige kunde op het vlak van spanning creëren. Het uitblijven van een release kan ook als een hefboom werken. Denk maar terug aan een zekere ‘Paranormal Activity’, dat ook 2 jaar stof heeft mogen verzamelen op het rek. En kijk maar wat daar van geworden is.

 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...