Pin (1988)
De jeugd van Leon wordt gekenmerkt door jaren van kilte. 
Frankenstein (1931)
Op een kerkhof wordt een begrafenisceremonie gehouden terwijl twee mysterieuze individuen het gebeuren nauwlettend bekijken.
Dracula (1931)
Na een lange reis bereikt makelaar Renfield eindelijk Transsylvanië, maar het laatste stukje richting het kasteel van Graaf Dracula verloopt uiterst...
Carnival of Souls (1962)
Organiste Mary Henry zit met twee vriendinnen in de wagen van haar trip te genieten tot het gezelschap uitgedaagd wordt aan een dragrace deel te nemen. 
Salon Kitty (1976)
In opdracht van de SS moet hoerenmadam Kitty haar befaamde bordeel Salon Kitty elders gaan uitbaten.21/09/2010

The Fly (1958)

The Fly (1958)

Kurt Neumann
David Hedison, Patricia Owens, Vincent Price, Herbert Marshall, Kathleen Freeman, Betty Lou Gerson, Charles Herbert, Eugene Borden, Harry Carter, Arthur Dulac, Bess Flowers,...
Zie meer details
Industrieel François Delambre krijgt na middernacht een telefoontje van zijn schoonzus Helene die hem meedeelt dat ze zonet zijn broer, wetenschapper en uitvinder Andre Delambre, vermoord heeft. François belt onmiddellijk zijn kennis inspecteur Charas op die hem vergezelt naar het huis van zijn broer waar ze zijn lichaam ontdekken onder een gigantische press-machine. Gezien het feit dat er van zijn gezicht en linkerarm nagenoeg niets meer overblijft, dient François zijn broer te identificeren aan de hand van een litteken op zijn been. Helene, die ondertussen een soort van opgeluchte lichaamstaal hanteert, blijft volhouden dat zij verantwoordelijk is voor Andre's dood, maar al snel rijzen er meerdere vragen: hoe wist Helene hoe ze de machine moest bedienen? Wat gebeurde er voordien met Andre gezien de trage werking van de machine? Waarom werd de machine tweemaal in werking gesteld?
Charas is er van overtuigd dat Helene ontoerekeningsvatbaar verklaard zal worden waardoor hij beslist haar thuis onder constante verpleging te plaatsen. Niet lang daarna begint Helene zich bizar te gedragen. Waarom wordt ze meer dan onrustig bij het horen of zien van een vlieg en waarom vraagt ze constant of de vlieg een witte kop had? François, die ondertussen het hoederecht van het zoontje van Andre en Helene op zich heeft genomen, is nog steeds overtuigd van Helene's onschuld en vertelt haar dat hij de zogezegde vlieg gevangen heeft. Helene laat François beloven dat hij de vlieg zal vernietigen als ze hem de ware toedracht van Andre's dood vertelt, een verhaal over een bizar gefaald experiment van een mens waar een vlieg nooit tussen had mogen komen...

Regisseur Kurt Neumann, die een maand na de release van de film overleed, zorgt met The Fly voor een fantastische horrorfilm met een uitmuntende cast. Hoewel Vincent Price - François Delambre - telkens naar voren wordt geschoven als zijnde de ster is het voor mij persoonlijk David Hedison, die Andre Delambre vertolkt, die met die eer mag gaan lopen. De man kreeg niet een overweldigende hoeveelheid dialoog te verwerken, maar weet in korte tijd een volledig personage neer te zetten waar je als kijker voeling mee krijgt. Na het mislukte experiment weet Hedison zich enkel te uiten op basis van lichaamstaal maar dat doet hij met verve! Angst, woede, gelatenheid,... passeren allemaal de revue op een overtuigende manier. Knappe prestatie!

Let bij het kijken ook op de geslaagde soundtrack van Paul Sawtell die het geheel naar een nog hoger niveau weet te brengen. Voor Andre's laboratorium alleen al werd 28.000 dollar uitgetrokken, maar ook de andere sets blinken uit in realisme. Hoewel we lange tijd in het duister worden gelaten over de Delambre's fysieke gevolgen van het experiment, blijkt de onthulling aan alle verwachtingen met glans te voldoen! Hoe positief ik echter ben over de make-up en visuele effecten hier, zo ontgoocheld was ik over de aanpassingen die men nodig achtte te doen voor de sequel Return of The Fly.

Het kortverhaal van George Langelaan dat oorspronkelijk gepubliceerd werd in Playboy in '57 diende ondertussen als bron voor 5 films: The Fly (1958), Return of The Fly (1959), Curse of The Fly (1965), The Fly (1986) en The Fly II (1989). Het allereerste script van James Clavell werd door Fox geweigerd omdat ze een 'happier ending' voor ogen hadden, wat best wel bizar is gezien het angstaanjagende einde waarin François Delambre en inspecteur Charas oog in oog komen te staan met de vlieg met de witte kop, gevangen in een spinnenweb! Niet alleen deze scene is ijzersterk, maar ook het mislukte experiment met de kat van de familie Delambre blijft even nazinderen net als de dood van Andre en de ontmaskeringsscène tussen Andre en Helene. Actrice Patricia Owens had trouwens in realiteit een fobie voor insecten en toen regisseur Neumann hier lucht van kreeg verbood hij haar de make-up van The Fly te zien tot bij het opnemen van de openbaring om zo haar reactie te versterken.

The Fly was een echte box-office hit en bleek in '58 een van de meest bekeken en lucratieve films te zijn voor Fox! Nu, 52 jaar later, weet deze nog steeds te overtuigen en moet daarom in mijn ogen beschouwd worden als een tijdloos pareltje...

 
 
 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...