The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 03/05/2013

The Ghostmaker aka Box of Shadows (2011)

The Ghostmaker aka Box of Shadows (2011)

Mauro Borrelli
Aaron Dean Eisenberg, Liz Fenning, J. Walter Holland, Jared Grey, Domiziano Arcangeli, Jeffrey Damnit, Hans Uder, Wes Aderhold, Ruby Staley, Desmond Lawrence, Ford Austin, Edy Ganem, Scott Svatos,...
Zie meer details
Student Kyle klust wat bij als opruimer om zijn studies te bekostigen. 
Zijn job: huizen of garages leeghalen en de inboedel deponeren op het stort. Op een zekere dag krijgt hij de opdracht de kelder van een oude weduwe leeg te halen. Daar vindt hij tussen de rommel een authentieke doodskist. Het vrouwtje geeft Kyle de gouden raad de kist te vernietigen, maar aangezien hij erdoor gefascineerd is en geld ruikt, slaat hij haar woorden in de wind. Hij neemt het ding mee naar huis waar hij samen met zijn beste vriend Sutton woont.

Wanneer ze de bekleding uit de kist hebben gehaald, merken ze een machine op met bijhorende sleutel waarna ze besluiten er een derde partij bij te halen. De fascinatie van hun vriend Platt kent geen grenzen en hij verricht onmiddellijk de nodige research om de origine van de machine en de kist te achterhalen. Al snel komt hij te weten dat alles gebouwd werd in de 15e eeuw en de machine de levenden in staat stelt te ervaren hoe het is om een geest te zijn. Een voor een maken ze hiervan gebruik, maar al snel weten Kyle en Sutton van geen ophouden.

Kyle gebruikt zijn onzichtbare toestand om op een gemakkelijke manier aan geld te geraken en zo zijn druggebruik te financieren. De fysiek gehandicapte Sutton daarentegen kan als spook terug ervaren hoe het voelt om opnieuw te kunnen lopen. Maar het duurt niet lang eer het drietal achtervolgd wordt door een zwarte schim, the mechanical death, die van plan is de vrienden voor eeuwig mee te nemen naar het rijk der doden. Toch is Sutton niet van plan zich af te laten schrikken, want hoe meer hij de machine activeert, hoe minder hij zijn rolstoel nodig heeft!

Regisseur Mauro Borrelli is niet direct een naam die bekend in de oren zal klinken. Toch heeft hij als illustrator al meer dan zijn strepen verdiend en werkte hij in het verleden mee aan films als Dark Shadows, Battleship, Captain America,… Als regisseur wil het echter niet helemaal lukken. Zijn films kan je niet echt hoogvliegers noemen en deze The Ghostmaker valt ook onder die noemer al is dit zeker geen slechte titel. Met een schamel budget van één miljoen dollar kan je niet zo gek veel doen en dat is vooral aan de visual effects te merken. De geesten worden best wel nog goed in beeld gebracht, maar de zwarte schim komt jammer genoeg nogal onnozel over en kan je dus moeilijk beangstigend noemen. Het lijkt alsof ‘Pietje de Dood’ op de laptop van een puisterige tiener werd gecreëerd.

Hoewel de hoofdrolspelers relatief weinig acteerervaring hebben, doen ze zeker en vast hun best. Vooral J. Walter Holland valt op als de aan een rolstoel gekluisterde Sutton. Het personage gaat van start als een brave ziel, maar transformeert in een evil bastard naarmate zijn verslaving aan de machine toeneemt. Volgens regisseur Borrelli is dit personage het levende bewijs dat in iedereen wel een duistere kant schuilt. De drie protagonisten komen dus redelijk goed uit de verf al kan dat niet echt gezegd worden van de nevenpersonages, vooral dealer Armaddan en zijn trouwe Junkie Jerrod. Jammer want ze pasten wel degelijk in het script om de drugsverslaving van Kyle aan te tonen.

Het verhaal deed me af en toe denken aan Flatliners (Joel Schumacher, 1990) waarin ook experimenten over een eventueel leven na de dood aan bod komen. In beide films lopen die bovendien nogal faliekant af, hoewel The Ghostmaker toch een andere richting uitgaat. Bovendien zou deze gebaseerd zijn op waargebeurde feiten, al durf ik het bestaan van dergelijke kist ten stelligste betwijfelen. Hoogstwaarschijnlijk gaat het hier om een publiciteitsstunt, net zoals bij Fargo in 1996.

Bovendien duurt het wel even vooraleer The Ghostmaker echt spannend wordt, op dat moment heb je al redelijk wat minuten achter de rug. Desondanks, zoals ik al eerder zei, wisten de makers met een klein budget alsnog een deftige film af te leveren.

(Distributeur: Excesso Entertainment)Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...