The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. 14/05/2012

The Woman in Black (2012)

The Woman in Black (2012)

James Watkins
Emma Shorey, Molly Harmon, Sophie Stuckey, Daniel Radcliffe, Misha Handley, Jessica Raine, Roger Allam, Lucy May Barker, Indira Ainger, Andy Robb, Ciarán Hinds, Shaun Dooley, Mary Stockley,...
Zie meer details
Hammer Film Productions is on a roll!
 
Ondanks zijn jonge leeftijd, draagt Arthur Kipps een zware last met zich mee. Zijn vrouw liet het leven bij de bevalling van hun zoontje. Hoe graag hij zijn zoon ook ziet, dagelijks herinnert hij Arthur aan het grote gemis in zijn leven. En ook in zijn job als advocaat loopt niet alles op wieltjes. Zijn kantoor geeft hem nog één laatste kans om zijn professionaliteit te bewijzen. Arthur's taak bestaat uit het afronden van de erfenis van de net overleden weduwe Alice Drablow. Hiervoor moet hij afreizen naar het afgelegen dorpje waar Drablow woonachtig was. Hij wil zijn job niet verliezen en probeert deze taak dan ook zo goed mogelijk uit te voeren. Hierdoor wil hij niet alleen kennis maken met het landgoed van de overleden dame, maar ook met haar dorpsgenoten. Om het landgoed echter te bezoeken moet een kleine reistocht ondernomen worden. Het huis ligt op een gebied, die net zoals het Franse Mont St-Michel, onderhevig is aan de getijden. De toegangsweg is dan ook bij bepaalde tijdstippen afgesloten van het dorpje. Het komt voor de jonge advocaat allemaal erg vreemd over. Maar de rare gebeurtenissen zijn niet alleen in het huis terug te vinden, ook het dorpje blijft niet gespaard. Kipps voelt zich aangetrokken om uit te zoeken wat er precies aan de hand is. 
 
‘The Woman in Black’ is nu reeds de vierde film van Hammer Film Productions. Dit label is er eentje met een zeker prestige en faam, te danken aan de filmparels die ze in de jaren ’50 en ’60 verzamelden. Helaas bloedde het label daarna volledig dood. Dit tot er in 2010 terug vers bloed werd ingepompt met de film ‘Let me In’. Op zijn minst een geslaagde comeback die werd gevolgd door ‘The Resident’ en het sublieme ‘Wake Wood’. Met ‘The Woman in Black’ levert Hammer het ultieme bewijs dat ze wel degelijk terug zijn.  
Het verhaal van Susan Hill, in 1989 al eens succesvol geadapteerd voor tv, werd vertaald naar het grote scherm door Jane Goldman. Jane verdiende reeds haar strepen met het screenplay voor volgende bekende titels: ‘Kick-Ass’ en ‘X-Man First Class’. In de regiestoel zit dan weer James Watkins die we oa kennen van ‘Eden Lake’. Het zijn deze drie personen die verantwoordelijk zijn voor het feit dat ik meer dan anderhalf uur gespannen naar het witte doek zat te kijken. 
 

 
'The Woman in Black' is een ouderwets Victoriaans spookverhaal. Gewapend met de nodige cameratechnieken, strategisch montagewerk en een prachtige set design, wordt een virtuoze Mise-en-scène gecreëerd. Kaarslicht domineert in het mysterieuze ‘Eel Marsh House’ waardoor soms een prachtig schouwspel van schaduwen ontstaat, maar de sfeer er alleen maar donkerder op wordt. In het achterhoofd houdende waar dit alles zich afspeelt, in het oude landhuis waar je het parket nog werkelijk hoort kraken bij iedere stap en iedere deur met een hels piepen open gaat, is een degelijke soundsetting meer dan ooit een must om de film werkelijk te gaan beleven. Hou het volume hoog en probeer hem te bekijken in een 5.1 opstelling.  
Ondanks de ietwat oubollige opzet en het gebruik van de genreclichés wordt er hier een geslaagd horrorwerk afgeleverd. Als toeschouwer krijg je geen uitleg over het hoe en waarom van de vreemde gebeurtenissen en moet je door de volledige afwezigheid van flashbacks of dergelijke, samen met Arthur stap voor stap de geheimen van ‘Eel Marsh House’ ontdekken.  
 
Deze meer dan degelijke genrefilm krijgt alleen een kanttekening voor de afwezigheid van enige maturiteit bij zijn hoofdrolspeler (Daniel Radcliff is zeker op dreef, maar mist in mijn ogen toch nog wat doorleefdheid om deze rol volledig te dragen) en het iets te melige einde. Echter 2 aanhalingen die niet meer zijn dan een voetnoot in het geheel. ‘The Woman in Black’ is een aanrader tout court! 
 


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...