The Miracle of Life (2013)
Afgelopen zomer kreeg ik tijdens mijn vakantie een leuke email. 
Hellraiser (1987)
Frank Cotton is een man op zoek naar het ultieme genot.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Sally en haar invalide broer Franklin willen de vakantie doorbrengen in het verlaten huisje van hun grootouders. 
Candyman (1992)
Laatstejaarsstudente Helen Lyle maakt samen met haar vriendin Bernadette een thesis over stadslegendes. 
A Nightmare on Elm Street (1984)
Vier tieners hebben allen afschuwelijke nachtmerries waarin dezelfde figuur centraal staat. Door E. Frog
16/07/2011

Xtro (1983)

Xtro (1983)

Harry Bromley Davenport
Philip Sayer, Bernice Stegers, Danny Brainin, Maryam d'Abo, Simon Nash, Peter Mandell, David Cardy, Anna Wing, Robert Fyfe, Katherine Best, Robert Pereno, Sean Crawford, Tim...
Zie meer details
3 jaar nadat een man voor de ogen van zijn zoon in het niets verdween, staat hij plots thuis voor de deur. Zijn vrouw, die samen met haar zoon Tony aan een nieuw leven is begonnen, wil hem uithoren, maar hij heeft geen besef van de verstreken tijd of wat hem is overkomen. Niet lang na de hereniging merkt Tony dat zijn vader bovennatuurlijke krachten heeft en een lichamelijk transformatie begint te ondergaan.
Het was geleden van mijn kindertijd dat ik deze buitenaardse shocker nog gezien had, het zou me niet verbazen moest het ondertussen meer dan 25 jaar zijn. Ik herinner me nog dat ik me toen strategisch achter de zetel had opgesteld vanwaar ik stiekem mee kon kijken met mijn ouders. Want als je van vroeg af aan een maniakale interesse hebt in film, ook al ben je maar een goeie 8 jaar, dan is het gewoon je plicht om mee te kijken. Dat is tenminste wat ik de oudjes vertelde toen ze me verboden X-tro te zien. Het resultaat was dagen lang paniekerig wakker schieten in een nat bedje. Een van mijn eerste lessen dat ze het soms echt wel goed met je voor hebben…

En nu wou ik wel eens weten of Xtro nog hetzelfde effect had. Ik had voor alle zekerheid toch maar extra lakens klaargelegd… In ieder geval wist ik er weinig tot niets meer van, waarschijnlijk psychologisch verdrongen. Het eerste dat opvalt is de ongewone look voor een sci-fi/horror. Het ziet er namelijk uit als een 13 in een dozijn BBC drama van die periode, heel droog gefilmd, heel droog vertolkt, typically British. Maar van zodra papa terug op aarde neerstrijkt gaan de deuren van de hemel en hel open en waan je jezelf in een sci-fi versie van Hellraiser. Op minder dan 10 minuten zijn we getuige van een dodelijke alien encounter(we come in peace is hier niet van toepassing), een pijnlijke bevruchting, en een nog pijnlijkere bevalling. En als papa weer thuis komt wordt het pas echt vreemd… Er wordt bijzonder weinig meegegeven en/of verklaard. Is dit echt de man die 3 jaar geleden ontvoerd is of iets buitenaards, en zo ja, waarom toont die alien dan zo’n interesse in het kind, en hoe zit het met die vreemd uitziende eieren in de badkuip? En laat dat nu net de film’s grootste troef zijn, door je constant in het ongewisse te laten en te verrassen blijft het bizar en spannend. Weinig structuur en plot is in vele gevallen genoeg om een film op zijn gezicht te laten gaan, hier maakt het deel uit van de rare charme. Wat het allemaal nog wat onwerkelijker maakt is de bizarre synthesizer muziek. Vangelis zou ongetwijfeld zijn neus ophalen voor deze buitenaardse kakofonie, maar hier past het perfect. En over synth muziek gesproken, Tok van het obscure electro –en mimeduo Tik & Tok, speelt hier een klein rolletje als het oorspronkelijke monster.

Soms, heel soms, mikt de film een beetje hoger en is Nicholas Roeg’s “Don’t Look Now” de film waaraan de makers zich wil spiegelen, maar uiteraard is X-tro niet gesofistikeerd genoeg om zich daar mee te meten. De suspense en het mysterie zijn er wel, alleen is het visueel minder interessant en zijn de vertolkingen op de grens van flatline, wat niet bepaald dramatiek opwekt. Het kleine budget is natuurlijk geen excuus hoewel het een deel kan verklaren.

Ik vermelde daarstraks Hellraiser en met reden. X-tro is exact hoe ik me een Clive Barker verfilming voorstel. Onwerelds, bloederig, en op en top Brits. De boeken van Barker zijn inhoudelijk veel sterker dan dit, maar qua filmadaptatie is dit spot-on. Had X-tro een geweldige film kunnen zijn? Meer geld had misschien voor betere acteurs, een gepolijste look, en een beetje meer ruggengraat gezorgd, maar of het de film naar een hoger niveau had getild, ik betwijfel het. Ongetwijfeld is dit geen film voor iedereen, maar ik zou het niet anders willen.

 
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.


Wie wint er?

Zelfs de Frog Bros. moeten zich verdedigen tegen spambots met
een anti-spamvraag. Beide antwoorden zijn trouwens goed...